Placki z cukinii.

placki cukiniowe
Wieki całe nie robiłem już cukiniowych placków i naprawdę nie wiem jak mógłbym się teraz z tego zaniedbania wytłumaczyć. Jak mogłem?! Placki z cukinii są przecież przepyszne. Takie proste, świeże i... hm, egejskie? To tak, żeby nie decydować się na Grecję lub Turcję. Można, a nawet powinno się dodać do nich mnóstwo zieleniny. Koniecznie natkę pietruszki, ale w grę wchodzi też koperek, mięta i szczypiorek. Może być wszystko razem. Ja, tym razem, zdecydowałem się na pietruszkę solo, ale za to cały pęczek. Wyszło świetnie. Pamiętajcie: kluczową kwestią w tym przepisie jest bardzo dokładne odciśnięcie startej cukinii. Bardzo! Jeśli wydaje się, że jest już dobrze odciśnięta, to należy zrobić to jeszcze raz i jeszcze mocniej. Naprawdę.

Składniki:

    jak zrobić cukiniowe placki
  • 3 młode cukinie (około 800 g)
  • pęczek pietruszki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 80 g fety (serka bałkańskiego)
  • 1 łyżeczka soli
Wykonanie:

  • Cukinię  (ze skórką) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać dokładnie z łyżeczką soli i pozostawić w misce na 1 godzinę. Bardzo dokładnie odcisnąć powstały sok!
  • Odciśniętą cukinię wymieszać dokładnie z mąką, bułką tartą, chili, pokruszoną fetą i posiekaną natką. 
  • Na dużej patelni rozgrzać olej lub oliwę. Formować w dłoniach duże kulki z masy cukiniowej, a następnie rozpłaszczyć je do postaci około 1/2 cm grubości placków. 
  • Smażyć placki do zrumienienia z obu stron (po około 2 minuty na stronę).
  • Placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
  • Podawać z jogurtem, sosem pomidorowym lub paprykowym relishem.

Komentarze