Galette ze śliwkami.
Jakie są oczekiwania blogowej wspólniczki? Niezbyt wygórowane, drogi wspólniku. Dobrze się bawić, smacznie zjeść i podpatrując Twoje gotowanie, wprowadzać nowe smaki do mojej kuchni :) Ot tyle :) Tartę rustykalną ze śliwkami piekłam po raz pierwszy. Obecność śmietany w cieście sprawia, że jest ono mniej kruche. Śliwki puszczają sporo soku, dlatego przed końcem pieczenia należy ustawić w piekarniku tylko dolne grzanie. Ciasto jest pyszne, chociaż dosyć kwaśne. Dla wielbicieli takich deserów. Na pewno wypróbuję przepis także z innymi owocami.
Składniki:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g schłodzonego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 60 ml śmietany kwaśnej
Pozostałe:
- 500 g śliwek
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu
- 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania ciasta)
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt koła, podsypując blat mąką.
- Śliwki pozbawić pestek i pokroić w plastry. Ułożyć na rozwałkowanym spodzie, zostawiają ok. 3 cm brzeg. Następnie posypać cukrem i cynamonem.
- Brzeg ciasta założyć do środka. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 40 minut. Piec bez formy, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Około 10 minut przed końcem pieczenia włączyć tylko grzanie dolne, a blachę umieścić jak najbliżej dolnej grzałki.
- Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz