sobota, 27 sierpnia 2016

Kurczak w chińskim sosie śliwkowym.

azjatycki sos śliwkowy, sos ze śliwekTen przepis jest wyjątkowo prostym i wdzięcznym sposobem na wpuszczenie nieco azjatyckiego klimatu do naszej kuchni. Tradycyjny chiński sos ze świeżych śliwek robi się bardzo łatwo i szybko. Można sobie poeksperymentować z proporcjami składników tak, aby smak jak najbardziej pasował naszemu gustowi. To zresztą ogólna rada przy robieniu wszelkich sosów i zup - próbować co chwila i dodawać po trochu przyprawy. Gorzej z odejmowaniem, dlatego pilnujmy się, żeby nie sypnąć czegoś zbyt entuzjastycznie. Sos śliwkowy jest bardzo smaczny i wielofunkcyjny. Można przygotować go więcej i przechowywać w słoikach. Pasuje nie tylko do kurczaka, ale i do innych mięs, krewetek czy tofu. Można go użyć jako dipu do spring rollsów, sajgonek, lub do sałatek. Polecam.
   





Składniki:
  • 400 g polędwiczek drobiowych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy
  • 10 -12 węgierek (wymieszanych: bardzo dojrzałych i mniej)
  • 2 szalotki
  • 4 - 5 łyżeczki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka słodkiego sosu chili
Wykonanie:
  • Kurczaka pokroić na paski i zamarynować w oliwie i soku cytrynowym z dodatkiem skrobi ziemniaczanej. Odstawić na 1/2 godziny.
  • Ze śliwek usunąć pestki i pokroić owoce na kawałki.
  • Czosnek i szalotki drobno posiekać.
  • W rondelku połączyć śliwki z czosnkiem, szalotkami, imbirem, cukrem, sosem sojowym i chili. Gotować na średnim ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Zmiksować ręcznym blenderem. Ewentualnie przetrzeć przez sitko.
  • Paski kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć krótko na dużym ogniu. Dodać sos, wymieszać i dusić w nim mięso jeszcze 1 - 2 minuty.
  • Podawać z sypkim ryżem.




          

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz