czwartek, 18 sierpnia 2016

Pikantny relish paprykowy.

sos paprykowy
Czy na Węgrzech przygotowuje się przetwory podobne do mojego? Myślę, że jest to wielce prawdopodobne zważywszy, że głównym składnikiem jest tu papryka. Zapytam Maćka, on na pewno będzie wiedział :) Z takimi pokładami wiedzy kulinarnej będzie w stanie rozwiać każdą moją wątpliwość :) Relish jest wyrazisty w smaku, mocno pikantny. Dodatek kminu rzymskiego oraz kolendry wprowadza ciekawą nutę, bardzo mi to odpowiada. Nasiona tych przypraw dodałam w całości. Można też uprzednio utrzeć je w moździerzu. Relish będzie doskonałym dodatkiem do mięs.



Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/3 szkl. cukru
  • sól
  • oliwa

Wykonanie:

  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Następnie dodać kmin, kolendrę i przez chwilę dusić.
  • Paprykę oraz papryczkę chili pokroić w kostkę, dodać do cebuli i dusić ok. 5 minut.
  • Do warzyw dodać ocet, cukier, paprykę w proszku, wymieszać i dusić na małym ogniu aż płyn odparuje. Doprawić solą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz