Tarta z porem i kozim serem.
Ta tarta to właściwie quiche, ale nie czepiałabym się nomenklatury. Skupiłabym się na smaku. A ten jest genialny. Klasyczne połączenie pora i koziego sera nie zawodzi. Niedługo minie rok, jak bawiliśmy się gotując według hasła quiche me, quiche me, quiche me!. Fajne rzeczy wtedy powstały. Maciek pisał, że tarty w gruncie rzeczy są prostymi daniami, a potrafią uratować nas z opresji w niejednej niespodziewanej sytuacji towarzyskiej. Święta prawda! :) A że są charakterystyczne dla kuchni francuskiej, to mój wybór uważam za uzasadniony. Po więcej mądrych słów, popartych gruntowną analizą tematu, zapraszam do postów Maćka :):)
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Masa jajeczna:
Wykonanie:
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej krupczatki
- 100 g masła (zimnego)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki zimnej wody
Farsz:
- 2 pory (tylko białe i jasnozielone części)
- sól
- pieprz
- masło klarowane
Masa jajeczna:
- 3 jajka
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- 200 g sera koziego w talarkach
- sól (opcjonalnie)
- pieprz (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki na 20 minut.
- Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie trzeba rozłożyć obciążenie (np. suchą fasolę).
- Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 10 minut.
- Por oczyścić, przeciąć wzdłuż i pokroić w piórka. Podsmażyć na maśle, przyprawić solą i pieprzem.
- Składniki na masę jajeczną dobrze połączyć ze sobą.
- Gotowy farsz przełożyć na podpieczony spód, wlać masę jajeczną. Rozłożyć talarki koziego sera.
- Piec jeszcze przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Komentarze
Prześlij komentarz