piątek, 14 października 2016

Tarta z porem i kozim serem.

tarta z kozim twarogiem
Ta tarta to właściwie quiche, ale nie czepiałabym się nomenklatury. Skupiłabym się na smaku. A ten jest genialny. Klasyczne połączenie pora i koziego sera nie zawodzi. Niedługo minie rok, jak bawiliśmy się gotując według hasła quiche me, quiche me, quiche me!. Fajne rzeczy wtedy powstały. Maciek pisał, że tarty w gruncie rzeczy są prostymi daniami, a potrafią uratować nas z opresji w niejednej niespodziewanej sytuacji towarzyskiej. Święta prawda! :) A że są charakterystyczne dla kuchni francuskiej, to mój wybór uważam za uzasadniony. Po więcej mądrych słów, popartych gruntowną analizą tematu, zapraszam do postów Maćka :):)


Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej krupczatki
  • 100 g masła (zimnego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki zimnej wody

Farsz:

  • 2 pory (tylko białe i jasnozielone części)
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane

Masa jajeczna:

  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 200 g sera koziego w talarkach
  • sól (opcjonalnie)
  • pieprz (opcjonalnie)

Wykonanie:

  • Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki na 20 minut.
  • Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz  przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie trzeba rozłożyć obciążenie (np. suchą fasolę).
  • Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 10 minut.
  • Por oczyścić, przeciąć wzdłuż i pokroić w piórka. Podsmażyć na maśle, przyprawić solą i pieprzem.
  • Składniki na masę jajeczną dobrze połączyć ze sobą.
  • Gotowy farsz przełożyć na podpieczony spód, wlać masę jajeczną. Rozłożyć talarki koziego sera.
  • Piec jeszcze przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz