środa, 25 maja 2016

Pizza z młodymi ziemniakami i rozmarynem.

pizza wiejska z ziemniakamiDostałem od mojej bratowej mąkę pizzową prosto z Rzymu i pieniek prosto z gdyńskiego lasu. I tak jakoś natchnęło mnie to do zrobienia pizzy prostej i pierwotnej. Chciałem już nawet wysnuć teorię, że jest to pradawna odmiana pizzy sprzed sprowadzenia do Europy pomidorów, ale zreflektowałem się - przecież ziemniaki przybyły na nasz kontynent z tego samego miejsca... Tak, czy owak, placek wygląda prosto, wiejsko i swojsko. Jest to fajna odmiana dla pysznego skądinąd sosu pomidorowego. Ba! Jest to odmiana dla jakiegokolwiek sosu ;) A swoją drogą zajrzyjcie do przepisu Marzenki na pizzę z białym sosem cebulowym i pomyślcie, czy ten pomidorowy, to nie jest jednak trochę używany wszędzie siłą przyzwyczajenia i rozpędu... No dobrze, jeśli chcecie spróbować pizzy bez sosu, ale za to z młodymi ziemniaczkami, czosnkowym twarożkiem, karmelizowaną szalotką, rozmarynem i cytryną - to zapraszam do przepisu :)
PS Dzięki Agatko :)

Składniki:
pizza bez sosu

Na wierzch:

  • 4 młode ziemniaki
  • 150 g czosnkowego białego serka
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 5 - 6 szalotek
  • 2 gałązki rozmarynu
  • oliwa

Ciasto:


  • 300 g mąki (najlepiej specjalnej z dużą zawartością semoliny)
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 - 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml letniej wody
Wykonanie:


  • Ziemniaki wyszorować i pokroić na cienkie plastry. Gotować 5 minut w osolonej wodzie i przelać zimną na sitku.
  • Szalotki pokroić na cienkie plasterki i udusić na małym ogniu z dodatkiem szczypty soli i cukru.
  • Twarożek rozmieszać z cytrynowym sokiem i skórką, dodać 1/2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu.
  • Listki rozmarynu obrać z gałązek i drobno posiekać. 
  • W dużej misce wymieszać mąkę z solą i drożdżami. Zrobić pośrodku dołek i wlać oliwę i wodę. Wymieszać dobrze drewnianą łyżką. Jeśli ciasto jest zbyt mokre dodać trochę więcej mąki.
  • Przenieść ciasto na oprószoną mąką deskę i wyrabiać około 5 minut. Przykryć ściereczką lub folią i odstawić. Wyrastanie ciasta nie jest konieczne jeśli chcemy uzyskać cienką pizzę.
  • Piekarnik z blachą w środku rozgrzać do 250 stopni.
  • Papier do pieczenia posmarować lekko oliwą i uformować na nim z ciasta okrągły cienki placek. Z podanej ilości powinny wyjść dwa - około 25 cm.
  • Wyłożyć na ciasto kilka dużych porcji serka i plastry ziemniaków, którymi lekko docisnąć i rozsmarować twarożek. Pomiędzy ziemniaki nałożyć kupki karmelizowanej szalotki i posypać całość rozmarynem oraz skropić obficie oliwą.
  • Przenieść całość na rozgrzaną blachę, umieścić na dole piekarnika i piec około 5 - 10 minut. 
  • Po wyjęciu skropić jeszcze raz oliwą.

2 komentarze:

  1. Mmmm.... wygląda obłędnie! Będę musiała spróbować pizzy z ziemniakami!

    OdpowiedzUsuń