Francuskie tosty z syropem z maślanki.

francuskie tosty z syropem maślankowym i jagodami
Tosty francuskie są z Francji, a maślankowy syrop? Nie chce mi się przeprowadzać śledztwa, ale jestem niemal pewien, że wymyślili go Amerykanie. Z jakim więc śniadaniem mamy tu do czynienia? Geograficznie - sam nie wiem. Za to wiem na pewno, że z dekadencko rozpustnym ;) (Czy to aby nie pleonazm? Marzenka będzie wiedziała!) Tak, czy owak, na taką opływającą słodyczą przyjemność można sobie chyba czasem pozwolić. Należy wręcz! Tosty francuskie podane w taki sposób są po prostu nieprzyzwoicie pyszne. Zrobiłem tę wersję z chałki i polecam szczerze takie rozwiązanie. Chałka świetnie chłonie płyn i trzyma go w sobie. Tosty wychodzą jednocześnie wilgotne i puszyste, a o to właśnie tu chodzi.
PS Dodatek borówek amerykańskich chyba przeważa na stronę USA ;)

Składniki:

Tosty:

syrop maślankowy i tosty śniadaniowe
  • 1 chałka (może być jednodniowa)
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • masło
  • borówki, jagody lub inne owoce
Syrop:

  • 100 ml maślanki
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki masła
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1/4 łyżeczki sody 
Wykonanie:

  • Przygotować syrop.
  • Połączyć składniki (oprócz sody) w garnku i zagotować.
  • Gotować 1 minutę od zawrzenia i zdjąć z ognia.
  • Dodać sodę i wymieszać. Utworzy się dużo piany - mieszać, aż zacznie opadać.
  • Przelać syrop przez gęste sitko do słoiczka lub rondelka.
  • Wymieszać na gładką masę jajka, mleko i przyprawy.
  • Chałkę pokroić na grube kromki i dokładnie nasączyć płynem.
  • Smażyć na maśle po około 2 - 3 minuty z obu stron (do zrumienienia).
  • Polać gorącym syropem i posypać owocami.
  • Tosty można przetrzymać do 2 godzin w ciepłym piekarniku.

Komentarze

Prześlij komentarz