Tarta z kurczakiem.
P.S. Dziękuję również za przypomnienie, że to właśnie tarty zapoczątkowały naszą kulinarną przyjaźń :)
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej krupczatki
- 100 g masła (zimnego)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki zimnej wody
Farsz:
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- sól
- pieprz
- rozmaryn
- oliwa
Masa jajeczna:
- 2-3 jajka
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ok. 3 łyżek startego sera (u mnie cheddar)
- sól, pieprz (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki na 20 minut.
- Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie trzeba rozłożyć obciążenie (np. suchą fasolę).
- Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 10 minut.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę i marchew drobno pokroić i podsmażyć. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć dalej ok. 20 minut. Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem.
- Składniki na masę jajeczną dobrze połączyć ze sobą.
- Gotowy farsz przełożyć na podpieczony spód, wlać masę jajeczną. Wierzch posypałam posiekaną natką pietruszki.
- Piec jeszcze przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz