Tarta z kurczakiem.


quiche z kurczakiem
Po pierwsze dziękuję za takie hasło tygodnia, ponieważ daje nieograniczone możliwości. Po drugie dziękuję za porcję kulinarnej teorii :) (zresztą nie pierwszą i zapewne nie ostatnią na tym blogu). Muszę przyznać, że w mojej rodzinie próba zażegnania krępującej ciszy przy stole poprzez wywołanie tematu czym się różni tarta od quiche, przyniosłaby skutek zupełnie odwrotny ;) Dzisiaj przygotowałam tartę/quiche z kurczakiem, marchewką i cebulą na kruchym spodzie (to jednak chyba bardziej quiche). Najlepsze ciasto kruche do dań wytrawnych można uzyskać poprzez zastosowanie mąki i masła w odpowiednich proporcjach, a mianowicie 2:1. Jeśli chodzi o mąkę to najlepsza będzie krupczatka. To tyle, zachęcam do pieczenia tart, bo są tego warte :)


P.S.  Dziękuję również za przypomnienie, że to właśnie tarty zapoczątkowały naszą kulinarną przyjaźń :)


quiche z kurczakiemSkładniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej krupczatki
  • 100 g masła (zimnego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki zimnej wody

Farsz:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • oliwa

Masa jajeczna:

  • 2-3 jajka
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • ok. 3 łyżek startego sera (u mnie cheddar)
  • sól, pieprz (opcjonalnie)

Wykonanie:

  • Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki na 20 minut.
  • Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz  przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie trzeba rozłożyć obciążenie (np. suchą fasolę).
  • Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 10 minut.
  • Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę i marchew drobno pokroić i podsmażyć. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć dalej ok. 20 minut. Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem.
  • Składniki na masę jajeczną dobrze połączyć ze sobą.
  • Gotowy farsz przełożyć na podpieczony spód, wlać masę jajeczną. Wierzch posypałam posiekaną natką pietruszki.
  • Piec jeszcze przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Smacznego!!!

Komentarze