Angielski trifle.
Napisałem w tytule, niejako z rozpędu: "angielski trifle", bo tak się ten deser na całym świecie kojarzy. Jednak istnieją zapiski o tym, że Szkoci byli pierwsi i już w XV wieku przyrządzali danie tego rodzaju. To pewnie jest prawda, bo do dzisiaj pozostało im zamiłowanie do deserów w postaci, nazwijmy to eufemistycznie, słodkiego bałaganu. ;) Bałagany (te z lekka kontrolowane) miewają swój urok. Te wszystkie odcienie słodkości w klasycznym triflu pochodzą z dobrych składników i składają się w bardzo smaczną całość. Jest jednak pewien warunek, żeby trifle smakował lepiej: należy pościć długo przed jego konsumpcją (a po, to już w ogóle)! ;) Dzisiaj rano smakował mi dużo bardziej niż wczoraj. A wczoraj... Wczorajszy dzień był bardzo długi i zaczął się pracowicie zakupami (zdrawstwuj lidl, zdrawstwuj biedronka ;)), krzątaniną w kuchni i pracami ogrodniczymi na balkonie. Los bywa jednak sprawiedliwy i wynagrodził te trudy ogromną przyjemnością pobycia razem w gronie blogerskich rodzin. :) Dostałem super prezent, zjedliśmy przepyszną tartę jabłkową Marzeny, poopowiadaliśmy sobie dziwne historyjki, a z pewną małą ogrodniczką posadziliśmy aż cztery donice nasturcji! Późniejszy wieczór był już czysto męsko-futbolowy i również zakończony powodzeniem, bo nasza drużyna wygrała (pomimo nieprzekonującego stylu), a na dodatek przejechaliśmy się jedynym w kraju podwodnym tunelem samochodowym. I z każdym przejechanym metrem narastała w nas duma z bycia gdańszczanami ;)
PS. Po ciekawe przepisy na desery zapraszamy również na portal kobieceporady.pl
Składniki:
Warstwa custard:
Custard:
PS. Po ciekawe przepisy na desery zapraszamy również na portal kobieceporady.pl
Składniki:
Warstwa custard:
- 150 ml mleka
- 50 ml śmietanki kremówki
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 laska wanilii
- 1 opakowanie biszkoptów" kocie języczki" (jak do tiramisu)
- 100 ml sherry
- 3 łyżki dżemu malinowego (najlepiej domowego)
- 1/2 kg truskawek
- 1 łyżka sherry
- 1 łyżka cukru
- opcjonalnie dodatek innych owoców: jagód, malin
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka cukru pudru
Custard:
- Połączyć mleko, śmietankę i nasionka z laski wanilii w garnku i doprowadzić do wrzenia.
- W dużej misce wymieszać widelcem na gładką masę żółtka, cukier i skrobię.
- Zdjąć garnek z mlekiem z ognia i bardzo powoli wlewać do miski z żółtkami. Na początku po jednej łyżce! Cały czas mieszać.
- Całość przelać z powrotem do garnka i postawić na średnim ogniu. Bez przerwy mieszając gotować 4 - 6 minut. Masa musi stać się gęsta i gładka.
- Przelać do płytkiej miski, przykryć folią spożywczą (by nie wytworzyła się skórka) i schłodzić w lodówce.
- W małym rondelku zagotować sherry z dżemem i nieco zredukować. Cały alkohol powinien przy tym wyparować.
- Podczas układania warstwy wykładać łyżeczką masę na przekrojone na pół biszkopty.
- Truskawki oczyścić z szypułek, opłukać i pokroić na kawałki.
- Wymieszać w misce z sherry i cukrem.
- Część truskawek pokroić w plasterki i użyć do ozdobienia.
- Śmietanę kremówkę (najlepiej 36 %) ubić z łyżeczką cukru pudru i schłodzić.
- Warstwy układać w kolejności: biszkopty, owoce, custard i bita śmietana.
- Powtarzać do wypełnienia naczynia.
- Plasterki truskawek użyć do obłożenia brzegu warstwy owocowej i na wierzchu deseru.
Komentarze
Prześlij komentarz