niedziela, 8 maja 2016

Angielski trifle.

trifle owocowy, warstwowy deser truskawkowy,
Napisałem w tytule, niejako z rozpędu: "angielski trifle", bo tak się ten deser na całym świecie kojarzy. Jednak istnieją zapiski o tym, że Szkoci byli pierwsi i już w XV wieku przyrządzali danie tego rodzaju. To pewnie jest prawda, bo do dzisiaj pozostało im zamiłowanie do deserów w postaci, nazwijmy to eufemistycznie, słodkiego bałaganu. ;) Bałagany (te z lekka kontrolowane) miewają swój urok. Te wszystkie odcienie słodkości w klasycznym triflu pochodzą z dobrych składników i składają się w bardzo smaczną całość. Jest jednak pewien warunek, żeby trifle smakował lepiej: należy pościć długo przed jego konsumpcją (a po, to już w ogóle)! ;) Dzisiaj rano smakował mi dużo bardziej niż wczoraj. A wczoraj... Wczorajszy dzień był bardzo długi i zaczął się pracowicie zakupami (zdrawstwuj lidl, zdrawstwuj biedronka ;)), krzątaniną w kuchni i pracami ogrodniczymi na balkonie. Los bywa jednak sprawiedliwy i wynagrodził te trudy ogromną przyjemnością pobycia razem w gronie blogerskich rodzin. :) Dostałem super prezent, zjedliśmy przepyszną tartę jabłkową Marzeny, poopowiadaliśmy sobie dziwne historyjki, a z pewną małą ogrodniczką posadziliśmy aż cztery donice nasturcji! Późniejszy wieczór był już czysto męsko-futbolowy i również zakończony powodzeniem, bo nasza drużyna wygrała (pomimo nieprzekonującego stylu), a na dodatek przejechaliśmy się jedynym w kraju podwodnym tunelem samochodowym. I z każdym przejechanym metrem narastała w nas duma z bycia gdańszczanami ;)

Składniki:

Warstwa custard:

  • 150 ml mleka
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii
Warstwa ciasteczkowa:

  • 1 opakowanie biszkoptów" kocie języczki" (jak do tiramisu)
  • 100 ml sherry
  • 3 łyżki dżemu malinowego (najlepiej domowego)
Warstwa owocowa:

  • 1/2 kg truskawek
  • 1 łyżka sherry
  • 1 łyżka cukru
  • opcjonalnie dodatek innych owoców: jagód, malin
Warstwa śmietanowa:

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Wykonanie:

Custard:

  • Połączyć mleko, śmietankę i nasionka z laski wanilii w garnku i doprowadzić do wrzenia.
  • W dużej misce wymieszać widelcem na gładką masę żółtka, cukier i skrobię.
  • Zdjąć garnek z mlekiem z ognia i bardzo powoli wlewać do miski z żółtkami. Na początku po jednej łyżce! Cały czas mieszać.
  • Całość przelać z powrotem do garnka i postawić na średnim ogniu. Bez przerwy mieszając gotować 4 - 6 minut. Masa musi stać się gęsta i gładka.
  • Przelać do płytkiej miski, przykryć folią spożywczą (by nie wytworzyła się skórka) i schłodzić w lodówce.
Ciasteczka:

  • W małym rondelku zagotować sherry z dżemem i nieco zredukować. Cały alkohol powinien przy tym wyparować.
  • Podczas układania warstwy wykładać łyżeczką masę na przekrojone na pół biszkopty.
Owoce:

  • Truskawki oczyścić z szypułek, opłukać i pokroić na kawałki. 
  • Wymieszać w misce z sherry i cukrem.
  • Część truskawek pokroić w plasterki i użyć do ozdobienia.
 Bita śmietana:

  • Śmietanę kremówkę (najlepiej 36 %) ubić z łyżeczką cukru pudru i schłodzić.
Układanie warstw:

  • Warstwy układać w kolejności: biszkopty, owoce, custard i bita śmietana.
  • Powtarzać do wypełnienia naczynia.
  • Plasterki truskawek użyć do obłożenia brzegu warstwy owocowej i na wierzchu deseru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz