poniedziałek, 23 maja 2016

Pizza ze szparagami i porem.

Za mną pracowity tydzień, w czasie którego zabrakło mi trochę czasu na propozycje szaszłykowe. Na szczęście Maciek dał radę :) Każdy z nas ma pewnie ulubioną pizzę, tudzież ulubioną pizzerię. W pobliżu naszego domu jest jedna, którą odkryłam oczywiście dzięki pewnemu blogerowi ;) Zawsze chętnie tam wracamy. Czasem jednak przygotowuję pizzę w domu. Dla dzieci zawsze z szynką, ewentualnie z dodatkiem ananasa. Dla nas kombinuję już bardziej. Tym razem wybrałam szparagi i por. Bardzo fajne połączenie. Przygotowałam też drugą wersję z mniej klasycznym białym sosem. Ale o tym w następnym poście...

Składniki:

Ciasto:

  • 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szkl. letniej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

  • Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki oraz połowy szklanki letniej wody przygotować rozczyn. Odstawić na 20 minut.
  • Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Sos:

  • puszka pomidorów bez skórki (odsączonych z zalewy)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • bazylia 
  • oregano
  • cukier

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem. Ilość przypraw dobrać według własnego smaku. Dałam dużą szczyptę soli, po pół łyżeczki oregano i bazylii, odrobinę cukru i świeżo zmielony pieprz.

Pozostałe:

  • 1 por (tylko biała i jasnozielona część)
  • 500 g szparagów
  • mozzarella
  • masło
  • sól

Wykonanie:

  • Szparagi obrać nożykiem do warzyw, pozbawić zdrewniałych końcówek. Gotować przez 10 minut w osolonej wodzie.
  • Por oczyścić, pokroić w krążki, a następnie w połówki. Podsmażyć na maśle, aż stanie się szklisty.

Przygotowanie pizzy:

  • Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i uformować z nich spody.
  • Każdy posmarować sosem, a następnie wyłożyć podsmażony por i podgotowane szparagi.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec ok. 15-20 minut.
  • Serem posypać pod koniec pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz