piątek, 13 maja 2016

Lemoniada arbuzowa.

lemoniada z arbuzem, limoniada,
Na ciepłe dni lemoniady są idealne. W domu, na balkonie, na pikniku - dzbanek z lemoniadą musi być :) Podstawą jest woda i cytryna (a dla mnie osobiście również mięta), ale możemy poeksperymentować z mnóstwem różnych dodatków: owocowych i ziołowych. Myślę, że przyjdzie jeszcze pora na cały lemoniadowy tydzień, w którym uruchomimy naszą fantazję. Dzisiaj, w tygodniu różowym, proponuję lemoniadę arbuzową! Prosta, ładna i pyszna :) Do tego w dwóch wersjach: z cytryną i z limonką. Te dwie cytrusowe siostry znacznie różnią się smakiem i lemoniada z wykorzystaniem limonki (limoniada?) wydaje mi się bardziej zdecydowana w smaku - a może to tylko kwestia przyzwyczajenia?



lemoniada z arbuzem i limonką
Składniki:



  • 500 ml wody mineralnej lekko gazowanej
  • 3 cytryny lub limonki
  • 2 - 3 łyżki cukru lub miodu
  • 500 g miąższu dojrzałego arbuza
  • kilka gałązek mięty
  • kostki lodu



Wykonanie:


    lemoniada z arbuzem i miętą
  • Wycisnąć sok z 2 cytryn (lub limonek), a trzecią pokroić w plasterki.
  • Sok połączyć z wodą i arbuzowym miąższem. Dosłodzić cukrem lub miodem.
  • Zmiksować i przelać przez sitko do dzbanka. Płyn jest dosyć gęsty i trzeba czasem pomagać sobie łyżką przecierając go przez sitko.
  • Dodać do dzbanka plasterki cytryny, miętę i lód. Odczekać 15 minut dla przeniknięcia się smaków.
  • Po pewnym czasie gęstsze frakcje arbuzowe zaczynają opadać, co daje fajny efekt wizualny.







GRILL PIKNIK Menu

3 komentarze:

  1. Fantastyczny kolor :-) uwielbiam arbuzy i ta propozycja bardzo do mnie przemawia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Proszę spróbować, bo robi się szybko, a smakuje wybornie.

      Usuń
  2. Super pomysł. Jutro wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń