Lody kokosowe.

domowe lody kokosowe
Lody o zdecydowanie kokosowym smaku. Samo ich przygotowanie zajmuje dosłownie moment. Potem jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość i pozwolić działać zamrażarce. Coraz częściej eksperymentuję z różnymi domowymi specjałami, które mogłyby nam zastąpić te sklepowe. Robiłam już lody śmietankowe, waniliowe, truskawkowe, a teraz kokosowe. Wszystkie są bardzo smaczne, intensywne w smaku. Ich małym minusem jest fakt, że dość mocno zamarzają. Trzeba pamiętać o tym, aby wyjąć je z zamrażarki około dziesięciu minut przed konsumpcją. Dla mnie nie stanowi to przeszkody, najważniejszy jest brak niepotrzebnych składników :)


Składniki:

  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 szkl. cukru 

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki umieścić w garnku. Podgrzać do momentu, aż cukier się rozpuści. Nie gotować.
  • Następnie wystudzić i przelać do do foremek na lody na patyku.
  • Wstawić do zamrażarki (najlepiej na noc).

Komentarze