czwartek, 5 maja 2016

Sałatki warstwowe w słoiczkach.

lunch w słoiku, sałatka w słoiku
Spodobała mi się idea małych posiłków zabieranych do pracy, szkoły czy na piknik w słoiku. Zabawa w wymyślanie warstw jest przednia. Układanie w słoiku - łatwe. A konsumpcja? Konsumpcja to czysta radość i przyjemność, zwłaszcza jeśli zauważymy zazdrosne i łakome spojrzenia gdzieś z boku ;) Takie słoiczki prezentują się najlepiej w formie warstwowej (dzięki Marzenko za to hasło :) ), ale oczywiście można też składniki wymieszać. Ważna jest kwestia sosów, bez których sałatki obyć się nie mogą. Możemy przyrządzić je osobno i zabrać w dodatkowych malutkich słoiczkach - tak będzie ładniej i dodamy trochę celebracji. Można też wlać od razu - wpłynie to trochę na wygląd i smak (być może korzystnie). Smacznego :)

Składniki:

Słoiczek lewy:

  • ugotowany makaron penne (lub inny)
  • pomidorki koktajlowe (przekrojone)
  • mozzarella w kulkach
  • czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
  • kukurydza z puszki
Sos:

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1/2 łyzeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • szczypta soli
Słoiczek prawy:

  • awokado (obrane i pokrojone w kostkę)
  • zielony groszek (mrożony- rozmrożony)
  • świeży ogórek (obrany i pokrojony w kostkę)
  • zielona papryka (pokrojona w kostkę) (brak na zdjęciu)
  • mieszanka sałat
Sos:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
Wykonanie:

  • Warstwy poukładać w słoikach.
  • Wymieszać składniki sosów w małych słoiczkach i zachować lub wlać do sałatek.
  • Sosy można stosować zamiennie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz