wtorek, 10 maja 2016

Waniliowa tarta z rabarbarem.

ciasto kruche z rabarbarem Zgarniętą ze sklepowej półki naręcz rabarbarowych łodyg przemieniłam w waniliową tartę. I nie żałuję, bo wyszła bardzo dobra :) A wybór akurat takiego sposobu spożytkowania rabarbaru okazał się tym trafniejszy, że gotowa już tarta umilała nam świętowanie pewnej okoliczności :) Zaczął się czas, gdzie dostępnych jest coraz więcej rodzimych produktów sezonowych. Wykorzystajmy to. Tak jak Maciek, który wczoraj obdarował mnie słoiczkiem z przepyszną rabarbarową zawartością. Więcej nie zdradzę ;) Przepis na pewno wkrótce pojawi się na blogu :)



Składniki:

ciasto kruche z rabarbaremCiasto:

  • 320 g mąki pszennej
  • 200 g masła (zimnego)
  • 120 g cukru pudru
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 1 kg rabarbaru
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 łyżki wody
  • ziarna z 2 lasek wanilii
  • 20 g masła
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu)

Wykonanie:

  • Składniki na ciasto zagnieść. Owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę.
  • Na głęboką patelnię wlać wodę i wsypać cukier. Podgrzewać do momentu aż cukier się skarmelizuje. 
  • W międzyczasie umyć rabarbar, obciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki (ok. 1 cm, łodyg nie obierać).
  • Do skarmelizowanego cukru dodać masło i wymieszać, następnie rabarbar i ziarna wanilii. Podgrzewać przez chwilę.
  • Skrobię ziemniaczaną rozpuścić w 3-4 łyżkach wody i  dodać do rabarbaru, delikatnie wymieszać.
  • Schłodzone ciasto podzielić na dwie części w stosunku 60/40. Większą część rozwałkować i przełożyć do naczynia na tartę. Podpiec w piekarniku w temp. 190 °C przez 15 minut.
  • Na podpieczony spód wyłożyć rabarbarowe nadzienie, mniejszą część ciasta rozwałkować, podzielić na paski i na wierzchu ciasta ułożyć z nich kratkę. 
  • Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 190°C przez ok. 45 minut. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz