niedziela, 22 maja 2016

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych.

szaszłyki toskańskie
Te szaszłyki to już ostatnie danie tego typu w tym tygodniu, ale za to jakie konkretne! To jest po prostu kawał obiadu na patyku, a nie jakaś tam przekąska ;) Kiedy zabrałem się za ich przyrządzanie, moje myśli ewidentnie powędrowały w stronę toskańskich smaków. Przypomniała mi się mianowicie rozmarynowa polędwiczka zapiekana w bagietce. Nie mogę sobie przypomnieć (starość?!) czy robiłem ją w czasach naszej przedblogowej zabawy, ale jeśli nawet, to nie w tygodniu toskańskim. Wiem, kto będzie wiedzieć! ;) Wracając do dzisiejszego przepisu: postanowiłem przenieść zapamiętane smaki w formę szaszłyka i myślę, że udało się to całkiem zgrabnie. Rozmaryn, szałwia, cytryna i dobra oliwa nadają daniu specyficznego, południowego charakteru, a jeśli jeszcze nazwiemy boczek pancettą, to już naprawdę udamy się w transalpejską podróż :) Szaszłyki smakują bardzo dobrze podane same, czy z ryżem, ale ja uważam, że domagają się towarzystwa bagietki! Świeża lub lekko podpieczona, posmarowana jogurtowym sosem stanowi świetną bazę dla polędwiczkowo-szaszłykowego sandwicza :)
PS Przypomniałem sobie sam - to było w czasach przed przedblogowych ;)

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 żółta papryka (lub w innym kolorze)
  • kilka plastrów surowego boczku (lub włoskiej pancetty)
Marynata:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej szałwii (lub 1 łyżeczka suszonej)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
Sos:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej szałwii
Wykonanie:

  • W dużej misce połączyć wszystkie składniki marynaty (czosnek rozetrzeć z solą na pastę).
  • Polędwiczkę oczyścić i pokroić na równe plastry grubości około 1.5 cm.
  • Paprykę pokroić w około 2 cm kwadraty.
  • Każdy plaster boczku przekroić na pół i złożyć potrójnie w harmonijkę.
  • Polędwiczkę i paprykę wrzucić do marynaty, wymieszać i odstawić na minimum 1 godzinę.
  • Składniki szaszłyków nabić na patyczki i smażyć na patelni grillowej po 3 minuty z każdej z czterech stron.
  • Zawinąć pojedynczo lub razem w folię aluminiową i wstawić na 15 minut do piekarnika  rozgrzanego do temperatury 200 stopni.
  • W tym czasie przygotować sos mieszając wszystkie składniki.
  • Podawać w towarzystwie ulubionych dodatków. Najlepiej z dobrą bagietką.




GRILL PIKNIK Menu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz