wtorek, 24 maja 2016

Pizza ze szparagami i białym sosem.

pizza ze szparagami
Biały sos cebulowy na bazie słodkiej śmietanki bardzo dobrze komponuje się ze szparagami. I choć lubię pizzę z klasycznym pomidorowym sosem, to ta wersja skradła moje serce (a raczej podniebienie ;)). Maj i czerwiec to sezon na szparagi. Spróbujmy wykorzystać ten czas. Myślę, że nie będziecie żałować. Następnym razem wprowadzę jedną modyfikację i pokroję warzywa na mniejsze kawałki. Oczywiście nie ma to żadnego wpływu na smak potrawy. Raczej chodzi o wygodę w czasie konsumpcji ;)





Składniki:

Ciasto:

    pizza ze szparagami
  • 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szkl. letniej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

  • Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki oraz połowy szklanki letniej wody przygotować rozczyn. Odstawić na 20 minut.
  • Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Sos:

  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • tymianek
  • oliwa

Wykonanie:

  • Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez 2 minuty.
  • Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Dusić przez 5 minut na małym ogniu. Sos powinien nieco zgęstnieć.
  • Dodać zioła i wymieszać.

Pozostałe:

  • 500 g szparagów
  • mozzarella

Wykonanie:

  • Szparagi obrać nożykiem do warzyw, pozbawić zdrewniałych końcówek. Gotować przez 10 minut w osolonej wodzie.

Przygotowanie pizzy:

  • Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i uformować z nich spody.
  • Każdy posmarować sosem, a następnie ułożyć szparagi.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec ok. 15-20 minut.
  • Serem posypać pod koniec pieczenia.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz