poniedziałek, 9 maja 2016

Różowe naleśniki z owocami.

różowe naleśniki
Znacie to uczucie, kiedy z absolutną pewnością posiadania wszystkich potrzebnych składników przystępujecie do przyrządzenia konkretnego dania, a tu nagle okazuje się, że są braki? Panika!!! Rzucić wszystko i biec do sklepu, czy improwizować? Piszę o tym dlatego, że w założeniu moje różowe naleśniki miały być z twarogiem i owocami. Jak się jednak okazało zapas będący w lodówce wyparował ;) No cóż, zdarza się. A ponieważ nie zabrakło mi mąki (tu trudno byłoby improwizować), mogłam pozwolić sobie na małą zmianę planów. Naleśniki posmarowałam cienko dżemem malinowym i zawinęłam w nich owoce. Przygotowałam smoothie bananowo-truskawkowe, które wystąpiło w roli sosu. Wyszło bardzo fajne, lekkie danie deserowe. A co najważniejsze różowe! :)

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 szkl. mleka
  • 2 jaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki soku z buraków
  • dżem malinowy
  • dowolne owoce (u mnie truskawki i kiwi)
  • sos: banan, 5 truskawek (zmiksowane blenderem)

Wykonanie:

  • Składniki na naleśniki wymieszać.
  • Smażyć na patelni z obu stron.
  • Owoce pokroić na mniejsze kawałki.
  • Gotowego naleśnika cienko posmarować dżemem, wyłożyć owoce i zwinąć w rulon. Podawać z sosem owocowym.

1 komentarz:

  1. Świetne! ;dla dzieci idealne;) ja zapraszam na ''zielone naleśniki z kurczakiem ''pozdrawiam
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/08/jak-zrobic-kolorowe-nalesniki-zielone.html

    OdpowiedzUsuń