wtorek, 17 maja 2016

Szaszłyki wieprzowe z batatami i cukinią.

szaszłyki z batatami
Mąż Marzenki przepisu na tajemniczą marynatę żonie nie zdradził. Męska solidarność? ;) Policzymy się później ;);) A tak na serio, to właśnie drobiowe szaszłyki z boczkiem były impulsem do obecnego hasła tygodnia. Miło, że patent Maćka na soczyste mięso poszedł w świat. Korzystajmy z niego! U mnie tym razem patyczki nadziane zostały wieprzowiną, batatami oraz cukinią. Tę ostatnią dla urozmaicenia pokroiłam w cienkie paski i złożyłam w harmonijkę. Mięso natomiast przygotowałam dzień wcześniej, aby dobrze przeszło aromatem przypraw. 



Składniki:

  • 500 g wieprzowiny (u mnie łopatka)
  • 1-2 bataty
  • 1 cukinia
  • marynata: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka sosu sojowego, pieprz, kolendra, 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

  • Wymieszać wszystkie składniki na marynatę (pieprz i kolendrę utrzeć w moździerzu). Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z marynatą i odstawić na kilka godzin do lodówki.
  • Cukinię pokroić w paski.
  • Bataty obrać i pokroić w kostkę.
  • Nabijać na patyczki składniki szaszłyków (na przemian).
  • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C i ustawionym na funkcji grill przez ok. 40 minut, obracając co jakiś czas szaszłyki.
  • Podawać z ulubionym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz