Chrupkie pieczywo.
Knekkebrod, czyli chrupkie pieczywo, jest bardzo popularne w krajach skandynawskich. Wcale się temu nie dziwię, ponieważ jest zdrowe, łatwe w przygotowaniu i smakuje wspaniale. Często jest podawane na śniadanie, zarówno z wytrawnymi dodatkami jak i słodkimi. Będzie też idealną przekąską między posiłkami. Bardzo ważne jest, aby naprawdę cienko rozsmarować masę na blaszce. Chlebek jest mocno chrupiący i jeżeli warstwa będzie zbyt gruba, stanie się po prostu za twardy. Przekonałam się o tym na własnej skórze ;)
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 2 szkl. nasion (u mnie słonecznik, siemię lniane, sezam, chia i otręby owsiane)
- 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej
- 1 szkl. wody
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
- Wszystkie suche składniki umieścić w misce i wymieszać.
- Do suchych składników dodać wodę i miód, a następnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i cienko rozprowadzić,
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i podzielić nożem do pizzy na prostokąty.
- Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez następne 45 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz