Muffinki z cukinią.
- Kochanie, powinniśmy pomalować pokój dzieci.
- (z pewnym wahaniem) Na pewno? Niedawno malowałem.
- Jakie niedawno, to już prawie pięć lat!
- No dobrze, to kup farbę.
Kupiłam farbę, nowe biurko, firanki, dywan i jeszcze parę innych rzeczy. Przecież na samym malowaniu skończyć się nie może! ;) Pokój dzieciom się spodobał, a Kochanie zapytało, kiedy malujemy kuchnię. I to jest najlepsze, od razu zabrałam się za planowanie :) Tego typu działalność pochłania dużo energii, której ubytek z powodzeniem można uzupełnić muffinkami z cukinią, którą zresztą bardzo lubię. Niestety mam problem z jej odciskaniem i rzadko zabieram się za smażenie placków, ale nie szkodzi, wproszę się do Maćka. W przypadku muffinek czynność tę można pominąć. Babeczki z dodatkiem cukinii są przyjemnie wilgotne, wyraźnie cytrynowe w smaku. Lubię takie niestandardowe dodatki w deserach. Piekłam już muffinki z czerwonej fasoli czy marchewkowe. Wszystkie godne polecenia.
P.S. Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
- (z pewnym wahaniem) Na pewno? Niedawno malowałem.
- Jakie niedawno, to już prawie pięć lat!
- No dobrze, to kup farbę.
Kupiłam farbę, nowe biurko, firanki, dywan i jeszcze parę innych rzeczy. Przecież na samym malowaniu skończyć się nie może! ;) Pokój dzieciom się spodobał, a Kochanie zapytało, kiedy malujemy kuchnię. I to jest najlepsze, od razu zabrałam się za planowanie :) Tego typu działalność pochłania dużo energii, której ubytek z powodzeniem można uzupełnić muffinkami z cukinią, którą zresztą bardzo lubię. Niestety mam problem z jej odciskaniem i rzadko zabieram się za smażenie placków, ale nie szkodzi, wproszę się do Maćka. W przypadku muffinek czynność tę można pominąć. Babeczki z dodatkiem cukinii są przyjemnie wilgotne, wyraźnie cytrynowe w smaku. Lubię takie niestandardowe dodatki w deserach. Piekłam już muffinki z czerwonej fasoli czy marchewkowe. Wszystkie godne polecenia.
P.S. Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 2 jajka
- szczypta soli
- 125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 130 g cukru
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 12%
- szczypta soli
- sok wyciśnięty oraz skórka otarta z jednej cytryny
- 250 g cukinii (umyta, ze skórą)
Wykonanie:
- Mąkę, proszek do pieczenia, kardamon i sól przesiać przez sito i wymieszać.
- W drugiej misce jajka połączyć z olejem, cukrem, sokiem oraz skórką z cytryny. Dodać suche składniki oraz przetartą na dużych oczkach cukinię. Wymieszać.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotki.
- Piec w temperaturze 170°C przez 30 minut (do tzw. suchego patyczka).
Komentarze
Prześlij komentarz