Ciasto śliwkowe do góry nogami.
Składniki:
Część owocowa:
- 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 150 g brązowego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka rumu
- 1/4 łyżeczki soli
- 500 g śliwek (np. renklod)
- 200 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 80 g cukru
- 2 duże jajka
- 150 ml mleka
- Śliwki pokroić w około 3 mm plasterki.
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem pudrem na gładką masę. Dodać rum i sól - dobrze wymieszać.
- Masło do ciasta również ubić z cukrem na gładką masę. Dodać (po jednym) jajka i zmiksować.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać do masy maślano-jajecznej w trzech porcjach, miksując cały czas na niskich obrotach.
- Dodać na końcu mleko i miksować jeszcze do uzyskania gładkiego ciasta.
- Okrągłą i dosyć głęboką formę natłuścić masłem. Dno wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia i również natłuścić.
- Na spód wyłożyć około 0.5 cm warstwę masy cukrowo-maślanej, a na niej ułożyć plastry śliwek - na zakładkę. Na wierzch wyłożyć warstwę ciasta pamiętając o pozostawieniu miejsca na wyrośnięcie.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec do zrumienienia około 45 - 60 minut. Sprawdzić patyczkiem - wsadzony w ciasto musi wyjść suchy.
- Ostudzić ciasto w formie (około 30 minut). Cienkim nożem delikatnie oddzielić brzeg od formy. Talerz, na którym będziemy podawać ciasto położyć na formie i całość odwrócić.
- Jeżeli pozostał nadmiar składników - można z nich upiec miniaturowe wersje ciasta w formie muffinkowej. Czas pieczenia będzie krótszy.
Pysznie wygląda i takim musi być :)
OdpowiedzUsuńMusi! ;)
UsuńAle smakowite ciasto, uwielbiam takie ucierane.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciasta!:)
OdpowiedzUsuńBardzo efektowne. Aż chce się spróbować:)
OdpowiedzUsuń