Francuskie tosty z syropem z maślanki.
Tosty francuskie są z Francji, a maślankowy syrop? Nie chce mi się przeprowadzać śledztwa, ale jestem niemal pewien, że wymyślili go Amerykanie. Z jakim więc śniadaniem mamy tu do czynienia? Geograficznie - sam nie wiem. Za to wiem na pewno, że z dekadencko rozpustnym ;) (Czy to aby nie pleonazm? Marzenka będzie wiedziała!) Tak, czy owak, na taką opływającą słodyczą przyjemność można sobie chyba czasem pozwolić. Należy wręcz! Tosty francuskie podane w taki sposób są po prostu nieprzyzwoicie pyszne. Zrobiłem tę wersję z chałki i polecam szczerze takie rozwiązanie. Chałka świetnie chłonie płyn i trzyma go w sobie. Tosty wychodzą jednocześnie wilgotne i puszyste, a o to właśnie tu chodzi.
PS Dodatek borówek amerykańskich chyba przeważa na stronę USA ;)
Składniki:
Tosty:
PS Dodatek borówek amerykańskich chyba przeważa na stronę USA ;)
Składniki:
Tosty:
- 1 chałka (może być jednodniowa)
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- masło
- borówki, jagody lub inne owoce
- 100 ml maślanki
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki masła
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1/4 łyżeczki sody
- Przygotować syrop.
- Połączyć składniki (oprócz sody) w garnku i zagotować.
- Gotować 1 minutę od zawrzenia i zdjąć z ognia.
- Dodać sodę i wymieszać. Utworzy się dużo piany - mieszać, aż zacznie opadać.
- Przelać syrop przez gęste sitko do słoiczka lub rondelka.
- Wymieszać na gładką masę jajka, mleko i przyprawy.
- Chałkę pokroić na grube kromki i dokładnie nasączyć płynem.
- Smażyć na maśle po około 2 - 3 minuty z obu stron (do zrumienienia).
- Polać gorącym syropem i posypać owocami.
- Tosty można przetrzymać do 2 godzin w ciepłym piekarniku.
uwielbiam chałkę, ale w takiej postaci jeszcze jej nie jadłam. pyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńProszę spróbować - warto :)
Usuńjakie pyszne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńPychaaa. Wczoraj zrobiłam podobne:)
OdpowiedzUsuń