Placki z cukinii.
Składniki:
- 3 młode cukinie (około 800 g)
- pęczek pietruszki
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka płatków chili
- 80 g fety (serka bałkańskiego)
- 1 łyżeczka soli
- Cukinię (ze skórką) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać dokładnie z łyżeczką soli i pozostawić w misce na 1 godzinę. Bardzo dokładnie odcisnąć powstały sok!
- Odciśniętą cukinię wymieszać dokładnie z mąką, bułką tartą, chili, pokruszoną fetą i posiekaną natką.
- Na dużej patelni rozgrzać olej lub oliwę. Formować w dłoniach duże kulki z masy cukiniowej, a następnie rozpłaszczyć je do postaci około 1/2 cm grubości placków.
- Smażyć placki do zrumienienia z obu stron (po około 2 minuty na stronę).
- Placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
- Podawać z jogurtem, sosem pomidorowym lub paprykowym relishem.
Komentarze
Prześlij komentarz