Kurczak w chińskim sosie śliwkowym.
Ten przepis jest wyjątkowo prostym i wdzięcznym sposobem na wpuszczenie nieco azjatyckiego klimatu do naszej kuchni. Tradycyjny chiński sos ze świeżych śliwek robi się bardzo łatwo i szybko. Można sobie poeksperymentować z proporcjami składników tak, aby smak jak najbardziej pasował naszemu gustowi. To zresztą ogólna rada przy robieniu wszelkich sosów i zup - próbować co chwila i dodawać po trochu przyprawy. Gorzej z odejmowaniem, dlatego pilnujmy się, żeby nie sypnąć czegoś zbyt entuzjastycznie. Sos śliwkowy jest bardzo smaczny i wielofunkcyjny. Można przygotować go więcej i przechowywać w słoikach. Pasuje nie tylko do kurczaka, ale i do innych mięs, krewetek czy tofu. Można go użyć jako dipu do spring rollsów, sajgonek, lub do sałatek. Polecam.
Składniki:
Składniki:
- 400 g polędwiczek drobiowych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy
- 10 -12 węgierek (wymieszanych: bardzo dojrzałych i mniej)
- 2 szalotki
- 4 - 5 łyżeczki sosu sojowego
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiego sosu chili
- Kurczaka pokroić na paski i zamarynować w oliwie i soku cytrynowym z dodatkiem skrobi ziemniaczanej. Odstawić na 1/2 godziny.
- Ze śliwek usunąć pestki i pokroić owoce na kawałki.
- Czosnek i szalotki drobno posiekać.
- W rondelku połączyć śliwki z czosnkiem, szalotkami, imbirem, cukrem, sosem sojowym i chili. Gotować na średnim ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Zmiksować ręcznym blenderem. Ewentualnie przetrzeć przez sitko.
- Paski kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć krótko na dużym ogniu. Dodać sos, wymieszać i dusić w nim mięso jeszcze 1 - 2 minuty.
- Podawać z sypkim ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz