Derelye - pierogi z dżemem.
Marzena chętnie wybierze się z Maćkiem w kulinarną i wirtualną podróż na Węgry :) I wcale nie zamierza użyć kilogramów papryki w proszku. Przynajmniej nie w pierwszym daniu. A to dlatego, że są to pierogi z domowym dżemem morelowym. Ciasto różni się od tradycyjnego, ponieważ zawiera twaróg, kaszę manną i stopione masło. Po wyrobieniu należy je schłodzić w lodówce, aby ułatwić sobie wałkowanie. To ostatnie pominęłam. Po prostu odrywałam kawałki ciasta i w dłoniach formowałam kulisty placek, do którego nakładałam nadzienie. Pierogi podaje się polane roztopionym masłem z bułką tartą i posypane cukrem.
Składniki:
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego
- 70 g kaszy manny
- 60 g stopionego masła
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- nadzienie: ulubiony dżem
- do polania: bułka tarta, masło, cukier
Wykonanie:
- Twaróg, ser i jajko utrzeć na gładką masę.
- Mąkę wymieszać z kaszą manną i solą, dodać do utartej masy i wyrobić ciasto. Przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
- Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, wykrajać kółka i lepić pierogi.
- Gotować w osolonej wodzie przez 5-6 minut od wypłynięcia.
jeszcze nie widziałam takich pierogów, super pomysł! takie ciasto musi być pyszne
OdpowiedzUsuńSą bardzo smaczne, polecam :)
UsuńMmm ciekawe te pierożki, szczególnie ciasto, muszę spróbować :> I pierwszy raz widzę pierogi nadziane dżemem, intrygujące :>
OdpowiedzUsuń