W Szwecji śniadania są podobne do tych polskich. Zwykle na talerzu znajdują się kanapki z szynką czy żółtym serem, jajka oraz ryby. Popularne są także naleśniki podawane na słodko z bitą śmietaną. Szwedzkie pannkakor, bo tak się nazywają, są bardzo cienkie, delikatne, chrupiące na brzegach. Ciasto jest dosyć rzadkie. Początkowo obawiałam się tej konsystencji. Zupełnie niepotrzebnie! Dla mnie są idealne, a przepis na stałe zagości w mojej kuchni :) Podawałam z domowym dżemem śliwkowym i bitą śmietaną.
Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 2 szkl. mleka
- 3 jajka
- 3 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Odstawić na pół godziny.
- Smażyć na patelni z obu stron (opcjonalnie natłuszczonej, pominęłam). Powinny być rumiane.
- Podawać z dżemem i bitą śmietaną.
Klasyka a jakże wspaniała! Uwielbiam naleśniki, a tak rzadko je robię.
OdpowiedzUsuńKlasyka, a tej wersji koniecznie trzeba spróbować.
Usuń