Dżem śliwkowy z wanilią.
Bardzo lubię domowe przetwory, ale brakuje mi cierpliwości do ich masowej produkcji. Znalazłam jednak wyjście idealne. Otóż od czasu do czasu przygotowuję kilka słoiczków do bieżącego zużycia. Natomiast w porze jesienno-zimowej, kiedy letnie produkty sezonowe są tylko wspomnieniem, korzystam z mrożonek. Jaki jest mój dżem śliwkowy? Pyszny :) Słodko-kwaśny z cudowną nutą waniliową, od której chyba się uzależniłam ;) Idealny do naleśników, kanapek, tostów...pod warunkiem, że wcześniej nie wyje się go łyżeczką ze słoiczka ;) Bardzo polecam.
Składniki:
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek
- 250-300 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- laska wanilii
- żelatyna (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki.
- Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier, ziarna z laski wanilii, sok cytrynowy i gotować przez godzinę, pilnując aby się nie przypalił.
- Czynność powtarzać przez kolejne 2 dni do momentu aż uzyskamy pożądaną konsystencję dżemu. Te etapy można pominąć dodając żelatynę.
- Gotowy dżem przełożyć do słoiczków i całość pasteryzować.
Komentarze
Prześlij komentarz