Jajka zapiekane w kokilkach.
Jajka zapiekane w kokilkach, czyli francuskie oeufs an cocotte, to niesamowicie prosty, a przy tym całkiem efektowny, sposób na śniadanie. Możemy przygotować sobie wersję podstawową, lub wzbogacić danie o kilka składników wg własnej fantazji. Pieczenie jajek nie jest jakimś skomplikowanym procesem i nie ma co doszukiwać się tu kulinarnych tajemnic. Po prostu - trzeba przypilnować, aby białka i żółtka miały naszą ulubioną konsystencję. No, może wstawienie kokilek do wodnej kąpieli można uznać za rodzaj tricku - to pomoże upiec jajka łagodnie i równo. Jeżeli macie rano 15 minut, to zróbcie sobie takie śniadanie.
Składniki:
Składniki:
- duże jajka
- masło lub oliwa
- śmietana (gęsta kwaśna lub kremówka)
- sól i pieprz
- dodatki: ćwiartki pomidorów koktajlowych, cieniutkie plasterki pieczarek, bazylia, młody szpinak, szynka, boczek, salami, karmelizowana cebulka, ser, szczypiorek, wszelkie inne zioła, oliwy smakowe, itp.
- Kokilki natłuścić oliwą lub masłem.
- Jeśli używamy dodatków wyłożyć nimi spody naczynek. Ja połączyłem pomidorki z bazylią i pieczarki ze szpinakiem. Lekko posolić.
- Wbić do każdej kokilki po 1 jajku i dodać po 1 łyżeczce śmietany (jeżeli używamy większych kokilek, dostosowujemy do nich ilość jajek).
- Ustawić naczynia na blasze z 1 cm warstwą bardzo gorącej wody i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
- Piec 15 minut, lub do momentu kiedy białka się zetną, a żółtka uzyskają naszą ulubioną konsystencję.
- Oprószyć solą i pieprzem. Podawać natychmiast ze świeżym pieczywem.
Bardzo lubię takie jajka na śniadanie...
OdpowiedzUsuńSą naprawdę dobre :)
UsuńSuperowe :)
OdpowiedzUsuń