Jajka faszerowane pomidorami i oscypkiem.
Życie hotelowe nieco rozleniwia. Każdego ranka czeka na nas pyszne śniadanie. I wśród wielu propozycji jajka w kilku wariantach: faszerowane pieczarkami, faszerowane łososiem, faszerowane twarożkiem oraz niezawodna jajecznica na masełku :) Nietrudno się domyślić skąd zaczerpnęłam pomysł na moje kolejne pomidorowe danie :) Składnikiem obowiązkowym jest oczywiście bohater tego tygodnia. Dodałam do niego oscypka, pozostając w klimacie górskim. Wyszła bardzo smaczna przekąska, która sprawdzi się zarówno jako propozycja śniadaniowa, jak i zimna przystawka na przyjęciu.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 4 jajka
- 1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego
- 1 pomidor malinowy
- kilka plastrów oscypka
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Jajka ugotować na twardo. Po wystudzeniu obrać, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć żółtka.
- Do żółtek dodać majonez (lub jogurt) i zagnieść widelcem
- Pomidora sparzyć, obrać ze skóry, przekroić i wydrążyć gniazda nasienne. Następnie pomidora pokroić w drobną kostkę.
- Oscypka pokroić w drobną kostkę.
- Do żółtek dodać pomidora i ser, delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przygotowany farsz nakładać na połówki białek.
Komentarze
Prześlij komentarz