Paprykarz z kurczaka.

kurczak w sosie paprykowym, paprikas csirke,
Paprykarz z kurczaka, czyli paprikas csirke, to jedno z podstawowych dań węgierskiej kuchni. Jedno z tych, w których sosie ląduje naprawdę duża ilość papryki w proszku. Stąd też bierze się nazwa dania. Metoda paprykarzowa stosowana jest też do cielęciny, grzybów i ryb, ale jednak najczęściej w paprykowym sosie znajdziemy kurczaka. Podobnie, aczkolwiek głównie z użyciem wieprzowiny i wołowiny, robi się pörkölt, czyli danie które my nazywamy gulaszem (z kolei węgierski gulyas, to dla nas zupa gulaszowa). Podstawowa różnica jest taka, że paprykarz wykańcza się tuż przed podaniem śmietaną, czego nie robi się z pörköltem. To wszystko może się wydawać trochę/bardzo skomplikowane na pierwszy rzut oka, jednak w końcu da się ogarnąć. Naprawdę. Oczywiście, pozostają jeszcze do wyjaśnienia pojęcia takie jak tokany, czy bogracs, ale może do tego jeszcze kiedyś dojdziemy. Wszystkie te nazwy, kryją za sobą dania, w których kawałki mięsa i warzyw nurzają się w mniej lub bardziej paprykowych sosach na bazie smalcu. W tym może tkwić problem dla standardowego polskiego smaku (i kilku organów wewnętrznych). Musimy postarać się tak opracować oryginalne przepisy, by maksimum smaku uzyskać przy użyciu minimum tłuszczu. Z pewnością warto to zrobić, bo węgierski obiad na polskim stole może być strzałem w dziesiątkę!

Składniki:

  • 500 g kurczaka (ulubione części - piersi, udka, z kostkami lub filety)
  • 1 duża cebula
  • 1 pomidor
  • 1/2 łyżki smalcu lub oleju
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżki mąki
  • sól
Wykonanie:

  • Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na wybranym tłuszczu z dodatkiem szczypty soli. Zdjąć z ognia, dodać paprykę w proszku i dobrze wymieszać.
  • Dodać obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora oraz 70 ml wody. Włożyć kawałki kurczaka, posolić i dusić na małym ogniu pod przykryciem 30 minut.
  • Zdjąć pokrywkę, dodać paprykę pokrojoną w cienkie plasterki i dusić kolejne 10 minut. Dolać nieco wody jeśli sos jest zbyt gęsty.
  • Wymieszać śmietanę z mąką.
  • Wyjąć kawałki kurczaka i umieścić na talerzach.
  • Dodać śmietanę z mąką do sosu i dokładnie wymieszać. Gotować 1 - 2 minuty, ale nie dopuścić do wrzenia.
  • Polać kawałki kurczaka paprykowym sosem, dodać po kleksie śmietany i posypać natką pietruszki. Podawać z kluskami, ziemniakami lub ryżem.

Komentarze

Prześlij komentarz