Chutney śliwkowy.

chutney ze śliwek i cebuli
Po raz kolejny postanowiłam przygotować coś słoiczkowego. Tym razem jest to chutney ze śliwek i cebuli, doprawiony goździkami, cynamonem i papryką chili. Bardzo fajny dodatek do mięs, wędlin i serów. Pierwotnie przesadziłam trochę z ilością cukru, w przepisie zostało to uwzględnione. Śliwki są bardzo wdzięcznym produktem kulinarnym. Można z nich zrobić wszystko, są idealnym towarzystwem do wielu dań. Zachęcam Was do eksperymentowania z tymi owocami. To już moja ostatnia propozycja w tym tygodniu. Lato postanowiło się zrehabilitować, pogoda dopisuje, remont pokoju dzieci w trakcie. Nie będzie mi po drodze do kuchni ;)

Składniki:

  • 750 g śliwek węgierek
  • 2 średnie cebule (mogą być też czerwone)
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki papryczki chili
  • 8-10 goździków
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Wykonanie:

  • Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do garnka, dodać cukier i smażyć ok. 15 minut.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do śliwek. Smażyć prze kolejne 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Następnie dodać cynamon, ocet, goździki, papryczkę chili i smażyć do czasu aż nadmiar płynu odparuje. Przełożyć do słoiczków.



Komentarze