Słodkie śniadanie w słoiku.
Właściwie nie wiem z jakiej części świata może pochodzić takie śniadanko w słoiku (przypominam, że zadanie tego tygodnia, to śniadania świata). Na pewno jest ogólnie bardzo światowe, bo owsiankę uwielbiają Brytyjczycy, chia to szałwia hiszpańska, orzechy są włoskie, rodzynki z Turcji, a miód ze wschodniego Mazowsza... ;) Danie jest z rodzaju "overnight" (chwilowo zabrakło mi polskiego słowa) - zarówno płatki owsiane jak i nasiona chia zalewa się wieczorem (odpowiednio - sokiem jabłkowym i jogurtem) i pozostawia do rana. Nie trzeba nic gotować, pilnować - można spokojnie iść spać, a po obudzeniu delektować się pysznym i zdrowym śniadaniem. Ilość składników należy oczywiście dostosować do wielkości słoika, który chcemy wypełnić.
Składniki:
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- sok jabłkowy (najlepiej świeży, mętny)
- 1 łyżka nasion chia
- około 150 ml naturalnego jogurtu kremowego
- plaster jabłka
- 5 orzechów włoskich
- 10 rodzynek
- 1 łyżka płynnego miodu
- Płatki owsiane wsypać do słoika i zalać sokiem jabłkowym 0.5 cm powyżej ich powierzchni.
- Nasiona chia wymieszać z jogurtem.
- Nasiąknięte płatki (po 5 - 6 godzinach) przykryć plastrem jabłka, a na nim umieścić jogurt z chia.
- Posypać orzechami i rodzynkami i dodać miód.
- Jeżeli uda się dopasować plaster jabłka szczelnie zamykający płatki, to można spróbować wykonać całość od razu w jednym słoiku wieczorem i zjeść rano.
Komentarze
Prześlij komentarz