Ciasteczka z ricottą.
We Włoszech, podobnie jak we Francji, śniadania jada się na słodko. Musi być kawa, a do niej ciastko, słodka bułka czy rogalik. Mój wybór padł na biscotti alla ricotta, czyli ciasteczka z ricottą. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, subtelne w smaku. Idealnie pasują do filiżanki gorzkiej, mocnej kawy. Myślę, że z powodzeniem odnalazłabym się we włoskiej, śniadaniowej rzeczywistości. Uwielbiam kawę i niestety jestem łasuchem ;) Jeżeli wolicie rozpocząć dzień kanapką czy jajecznicą to spróbujcie tych ciasteczek w porze deseru, bo warto :)
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 250 g ricotty
- 120 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 50 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Masło, ricottę i cukier utrzeć mikserem na jednolitą masę. Dodać jajko i sól, dalej miksować.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodać je do zmiksowanego ciasta. Wymieszać.
- Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec do lekkiego zrumienienia (ok. 25 minut).
- Oprószyć cukrem pudrem (opcjonalnie).
Komentarze
Prześlij komentarz