Ciasteczka z ricottą.

biscotti alla ricotta
We Włoszech, podobnie jak we Francji, śniadania jada się na słodko. Musi być kawa, a do niej ciastko, słodka bułka czy rogalik. Mój wybór padł na biscotti alla ricotta, czyli ciasteczka z ricottą. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, subtelne w smaku. Idealnie pasują do filiżanki gorzkiej, mocnej kawy. Myślę, że z powodzeniem odnalazłabym się we włoskiej, śniadaniowej rzeczywistości. Uwielbiam kawę i niestety jestem łasuchem ;) Jeżeli wolicie rozpocząć dzień kanapką czy jajecznicą to spróbujcie tych ciasteczek w porze deseru, bo warto :)


Składniki:

  • 250 g ricotty
  • 120 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 50 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

  • Masło, ricottę i cukier utrzeć mikserem na jednolitą masę. Dodać jajko i sól, dalej miksować.
  • Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodać je do zmiksowanego ciasta. Wymieszać.
  • Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec do lekkiego zrumienienia (ok. 25 minut).
  • Oprószyć cukrem pudrem (opcjonalnie).

Komentarze