Węgierska zupa gulaszowa.
PS Węgierską gotową zacierkę, którą znajdziecie w przepisie można zastąpić szybko zagniecionym twardym ciastem z mąki, jajka i soli. Doszły mnie jednak słuchy, że zaraz zaczyna się tydzień węgierski w oczywistej sieci sklepów, więc będzie można ją sobie kupić.
PPS Sam już nie wiem, czy te kulinarno-językowe zawiłości miałem opanowane już dawno, czy właśnie dopiero je zgłębiłem - wiem tylko jakie są oczekiwania mojej drogiej blogowej wspólniczki, więc robię co w mojej mocy by sprostać ;)
Składniki:
- 500 g gulaszowej wieprzowiny lub wołowiny (lub mieszanka)
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 1/2 czerwonej papryki (opcjonalnie)
- 2 większe ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 1 łyżka oleju (lub smalcu)
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 2 - 3 łyżeczki pasty paprykowej piros arany (łagodnej lub ostrej wg smaku) lub innej
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 liść laurowy
- 1 ząbek czosnku
- 1.2 litra bulionu
- 50 ml czerwonego wina
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- węgierska zacierka tarhonya lub drobne kluski
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu na dnie garnka. Garnek odstawić z ognia i dodać paprykę w proszku. Wymieszać.
- Dodać mięso pokrojone w 1 - 1.5 cm kostkę, obrany ze skórki i posiekany pomidor, oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dodać bulion do przykrycia składników, pieprz, kminek oraz liść laurowy.
- Postawić na ogniu, a po zawrzeniu dodać pastę paprykową i dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu aż mięso zmięknie (około 1 godziny).
- Po tym czasie dodać ziemniaki i seler pokrojone w kostkę oraz marchewkę i pietruszkę - w plasterki. Wlać pozostały gorący bulion. Gotować dalej do miękkości warzyw.
- 5 minut przed końcem dodać wino i tarhonyę (przygotowaną wg przepisu na opakowaniu) lub bardzo drobny makaron. Dodać również drobno posiekany czosnek.
- Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki.
pysznie wygląda! lubię takie zupy
OdpowiedzUsuńZupka wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuń