Krewetki w sosie pomidorowo-paprykowym.
Niby człowiek na urlopie, a na wszystko brakuje czasu. Kilka dni temu zaserwowałam rodzince (tzn. sobie i mężowi, dzieciaki jakoś nie były zainteresowane ;)) danie ze zdjęcia, a dopiero teraz znalazłam chwilę, aby je opisać. Jest naprawdę smaczne. Sos pomidorowo-paprykowy i krewetki idealnie do siebie pasują. Delikatne w smaku owoce morza z aromatycznym i intensywnym sosem to jest to. Podawałam z makaronem pappardelle. Nie miałam natchnienia do wyrabiania ciasta na makaron i kupiłam świeży w pobliskim sklepie. Możecie postąpić inaczej niż ja i przygotować go samemu.
PS. Dżem pomidorowy Maćka jest pyszny! Biegnijcie do kuchni przygotować słoiczek dla siebie :)
Składniki:
Wykonanie:
PS. Dżem pomidorowy Maćka jest pyszny! Biegnijcie do kuchni przygotować słoiczek dla siebie :)
Składniki:
- 225 g mrożonych krewetek średniej wielkości
- 2-3 dojrzałe pomidory (lub puszka krojonych)
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chilli
- sól
- pęczek natki pietruszki
- oliwa
Wykonanie:
- Krewetki rozmrozić.
- Paprykę upiec, następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Papryczkę chili posiekać.
- Cebulę i czosnek posiekać, następnie podsmażyć na oliwie.
- Do cebuli i czosnku dodać papryczkę chili, smażyć przez chwilę.
- Następnie dodać pomidory i paprykę, dusić przez chwilę.
- Na końcu dodać krewetki i smażyć przez ok. 5 minut.
- Natkę pietruszki posiekać, dodać pod koniec smażenia. Doprawić solą.
- Podawałam z makaronem.
Krewetki + makaron = murowana wygrana!
OdpowiedzUsuń:)