Pomidory faszerowane ryżem po grecku.

gemista, jemista,
Jemista, zapisywane często jako gemista, to wegetariańskie danie, będące jednym z greckich klasyków. Zdecydowanie pysznych klasyków! Bywa, że do farszu dodaje się również mielone mięso, ale ja wolę taką podstawową lekką wersję. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie ułatwił sobie życia. Chcąc być wiernym oryginalnemu przepisowi powinienem użyć do farszu suchego ryżu, który ugotowałby się w potrawie. Ja jednak nie lubię zbyt dużych dawek stresu (czy wszystko się zgra: ryż dojdzie, a pomidory nie rozpadną) i podgotowałem sobie wcześniej ryż na półtwardo - al dente. Tak też jest dobrze, a nawet znakomicie ;) Zjedliśmy faszerowane pomidory jako lekki letni obiad, a dwie sztuki, które pozostały, smakowaliśmy później na zimno. Muszę powiedzieć, że taka chłodna przystawkowa wersja bardzo odpowiada mojemu gustowi. Jestem miłośnikiem meze (kto nie?) i mam wrażenie, że w takiej formie wyczuwam w daniu więcej smaków i do tego ściślej połączonych. Poeksperymentujcie jeśli chcecie z farszem - jest wiele kombinacji, które można wypróbować, a danie z pewnością odwdzięczy się za poświęcone mu osobiste podejście. :)
Składniki:

  • 6 średniej wielkości pomidorów
  • 100 g suchego ryżu
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała cebula
  • 1 garść rodzynek
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 10 listków świeżej mięty
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 szczypta cynamonu
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
Wykonanie:

  • Z pomidorów odciąć górne części wraz z ogonkami i odłożyć. Delikatnie łyżeczką usunąć ze środków nasiona wraz z sokiem i je zlać do miseczki.
  • Ryż ugotować na półtwardo, cebulkę pokroić w kostkę, rodzynki zalać wrzątkiem, a cukinię zetrzeć na tarce i odcisnąć sok.
  • Na patelni lub w rondelku zeszklić cebulę, a następnie dodać cukinię i dusić około 10 minut. 
  • Zdjąć z ognia i dodać ryż, odsączone rodzynki, posiekaną natkę i miętę, koncentrat i cynamon. Doprawić solą wg smaku.
  • Pomidory umieścić w naczyniu żaroodpornym i napełnić farszem. Przykryć górnymi częściami.
  •  Do odlanego wcześniej soku z pomidorów dodać oliwę, oregano i szczyptę soli. Zmiksować i zalać sosem pomidory w naczyniu żaroodpornym. 
  • Naczynie przykryć (wieczkiem lub folią) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1 godzinę. 20 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie.
  • Podawać z pokruszoną fetą, posiekaną natką i oliwą do skropienia. Świetne również jako przystawka na zimno.

Komentarze

  1. Ale fajne :)
    Zapraszam :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zajrzałem i jestem pod wrażeniem - polecam wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo podoba mi się pomysł na farsz. mogłabym go jeść jako samodzielną potrawę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak :) Ponieważ nie jest łatwo trafić idealnie z ilością farszu, można zrobić go więcej i zjeść nadmiar osobno.

      Usuń

Prześlij komentarz