Botwinka.

botwina, boćwina, boćwinka, zupa z botwiny,Jak się robi botwinkę, to wszyscy wiedzą. Albo i nie, ale i tak każdy może ją zrobić po swojemu. Ta zupa w każdym domu wydaje mi się trochę inna. To normalne, dobre i fajne. Są takie dania, które muszą być przyrządzone w ściśle określony sposób, ale wiele jest takich, które są tylko ogólnym hasłem - do wypełnienia treścią wg własnego uznania. Ja najbardziej lubię swoją wersję, a najfajniejsze, że moi bliscy również :) U nas w domu przepadamy za smakami zdecydowanie słodko-kwaśnymi i właśnie taka jest ta zupa. W wypadku botwinki nie kombinuję - kwaśność pochodzi ze zwykłego octu, słodkość ze zwykłego cukru i musi być ich tyle, co trzeba! Trudno właściwie powiedzieć ile ;) Dodaję po trochu i próbuję, próbuję i dodaję... a potem przychodzi z pracy żona i mówi: botwinka idealnie słodko-kwaśna! Ha! I o to chodziło :)
PS U Was mówi się botwina, czy boćwina?

Składniki: 

  • 1 duży pęczek botwinki lub 2 mniejsze
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 litry wody
  • wg uznania: ćwiartka kurczaka, kawałek innego mięsa, 2 bulionetki, 2 łyżki masła lub oliwy
  • ocet spirytusowy (około 1 - 2 łyżki)
  • cukier (około 2 - 3 łyżki)
  • sól
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)
  • koperek
Wykonanie:

  • Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić - seler w kostkę, pozostałe w plasterki.
  • Zalać wodą, dodać sól, laur i ziele oraz wybrany składnik bulionowy (u mnie dwie warzywne bulionetki - nie dodaję soli). Gotować na średnim ogniu.
  • Po 10 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Botwinkę bardzo porządnie opłukać, oczyścić korzonki i drobno posiekać. Po 10 -15 minutach od dodania ziemniaków dodać do zupy zwiększając jednocześnie ogień.
  • Po około 3 - 5 minutach liście i łodygi botwiny zmiękną i nadadzą zupie intensywny różowy kolor. W tym momencie należy dodać łyżkę octu by kolor się utrwalił i nie stał bury.
  • Zmniejszyć ogień i dodać 1,5 - 2 łyżki cukru.
  • Do osobnego naczynia wlać 2 chochle płynnej części zupy, dodać śmietanę i mąkę i zmiksować blenderem. Wlać z powrotem do garnka i doprowadzić do zagotowania całości.
  • Sprawdzić smak zupy i ewentualnie dodać jeszcze trochę octu, cukru lub soli.
  • Podawać z jajkiem na twardo i koperkiem.


Komentarze

Prześlij komentarz