Muffinki z czerwonej fasoli.
Do upieczenia tych babeczek zainspirowała mnie koleżanka z pracy. Na początku podeszłam do tego pomysłu z rezerwą. Nie byłam pewna, czy nam posmakują. Sądziłam, że fasolowy wsad będzie zbyt wyczuwalny. Jakże się myliłam! Gdybym nie wiedziała z czego są zrobione, nigdy bym się nie domyśliła. Dominuje smak czekoladowy, a orzeszki dopełniają całość. Ich największym atutem jest to, że mogą się nimi delektować osoby będące na diecie bezglutenowej. Trzeba tylko pamiętać o zastosowaniu proszku do pieczenia bez dodatku mąki pszennej. Polecam :)
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 250 g czerwonej fasoli konserwowej
- 3 łyżki kakao
- 6 łyżek brązowego cukru
- 2 jajka
- 75 g posiekanych orzechów (dałam ziemne)
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Fasolę odsączyć na sicie z zalewy.
- Fasolę oraz jajka umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować na gładką masę blenderem.
- Następnie do przygotowanej masy dodać resztę składników i wymieszać.
- Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 ich wysokości.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz