Biszkopt z truskawkami, galaretką i mascarpone.
Ciastem, za którym przepadają moje dzieci (zresztą nie tylko one ;)) jest biszkopt z owocami, galaretką i mascarpone. Często gości na naszym stole latem, kiedy wybór owoców sezonowych jest największy. Naszymi ulubionymi są właśnie truskawki oraz maliny i borówki. Jeśli chodzi o biszkopt to sprawdzonym, niezawodnym przepisem jest ten, w którym na końcu zrzuca się blaszkę z zawartością z wysokości ok. 60 cm. Przy pierwszym zrzucie ma się lekkie obawy, za każdym kolejnym robi się to już bez żadnych zahamowań ;)
Składniki:
Biszkopt:
Wykonanie:
Do nasączenia:
Wykonanie:
Do przełożenia:
Wykonanie:
Na wierzch:
Wykonanie:
"Składanie" ciasta:
Składniki:
Biszkopt:
- 3 duże jajka
- 1/2 szkl. drobnego cukru do wypieków
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając partiami cukier.
- Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Do masy jajecznej dodawać partiami mąkę, mieszając delikatnie szpatułką.
- Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec ok. 35 min. (do tzw. suchego patyczka).
- Po upieczeniu od razu wyjąć ciasto z piekarnika i zrzucić je (oczywiście z blaszką) z wysokości ok. 60 cm. Potem wstawić do uchylonego piekarnika i wystudzić. Zawsze na podłogę kładę duży ręcznik złożony na kilka razy i wtedy spuszczam ciasto :) :)
Do nasączenia:
- 3/4 szkl. wody
- sok z połowy cytryny
- 2-3 łyżeczki cukru
Wykonanie:
- Wymieszać wszystkie składniki. Cukier powinien się dobrze rozpuścić. Najlepiej, aby woda była ciepła.
Do przełożenia:
- 250 g mascarpone
- 2-3 łyżki śmietany kremówki (np. 30%)
- 1 łyżka cukru pudru
- 4-5 łyżki dżemu truskawkowego (użyłam mojego dżemu z dodatkiem wanilii)
Wykonanie:
- Mascarpone, cukier i śmietankę umieścić w misce i wymieszać przy pomocy miksera.
- Z dżemem nie robić nic ;)
Na wierzch:
- galaretka truskawkowa
- ok. 500 g truskawek
Wykonanie:
- Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej zrobić to na samym początku, ponieważ na ciasto wylewa się lekko tężejącą.
- Truskawki umyć, wysuszyć, pozbawić szypułek i i przekroić na połówki.
"Składanie" ciasta:
- Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Spodnią część pozostawić na blaszce i nasączyć wodą z cytryną.
- Posmarować dżemem, następnie mascarpone. Przykryć drugą częścią biszkoptu, docisnąć i założyć obręcz tortownicy. Następnie nasączyć pozostałą wodą z cytryną.
- Na wierzchu ułożyć gęsto połówki truskawek. Zalać tężejącą galaretka.
- Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń