wtorek, 28 czerwca 2016

Marokański pikantny dżem truskawkowy.

chutney truskawkowy
Jak mógłbym nie ulec takiej małej/miłej prowokacji Marzeny? W żaden sposób bym nie mógł! Chciałem, co prawda, pójść w tym tygodniu w stronę samych słodkich i deserowych klimatów, ale teraz mi się odmieniło i dobrze ;) Uzupełniłem też przy okazji swoją wiedzę muzyczną i teraz już chyba wiem, co w tych rozgłośniach radiowych nadają ;) Widzicie - warto czytać nasze hasła tygodnia! :)
Wracając do truskawek: ja i dżem? - tylko słony! ;) Właściwie najchętniej nazwałbym go chutneyem i pewnie byłoby to słuszne i rozsądne, ale "pikantny dżem", to brzmi tak... niekonwencjonalnie? ;) W każdym razie dżem naprawdę jest lekko pikantny i słodko-słony. Kryje w sobie zestaw korzennych przypraw w typowo marokańskim stylu i świetnie nada się do towarzystwa dla mięs i serów.

Składniki:

  • 1 kg całych truskawek
  • 1/2 kg małych truskawek pokrojonych na ćwiartki
  • 250 g brązowego cukru
  • 50 g startego świeżego imbiru
  • 2 cytryny
  • 100 ml octu winnego lub cydrowego
  • 1 łyżka ziaren kuminu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • kilka goździków
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka wody pomarańczowej (opcjonalnie)
Wykonanie:
  • Całe truskawki zasypać cukrem w garnku, rozgnieść i zagotować na małym ogniu do rozpuszczenia cukru.
  • Z cytryn odciąć końcówki, przekroić wzdłuż na pół i pokroić na cienkie półplasterki usuwając pestki. Dodać do truskawek.
  • Kumin uprażyć na patelni i utrzeć w moździeżu z goździkami, cynamonem i gałką. Dodać do garnka razem z octem i imbirem.
  • Gotować dżem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się gęsty i ciemny. 
  • Dodać ćwiartki truskawek, sól i pieprz wg smaku oraz wodę pomarańczową. Wymieszać i od razu zdjąć z ognia.
  • Przenieść gorący dżem do wyparzonych słoików.

6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. w takiej wersji to dżemu jeszcze chyba nigdy nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować - kilka degustatorek ;) twierdzi, że warto :)

      Usuń
  3. Jest po prostu obłędny! Miałam okazję spróbować to cudo przyrządzone przez Maćka, Marzenka mnie poczęstowała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Radość unosi mnie 10 cm (co najmniej) nad ziemię! :)

      Usuń