czwartek, 9 czerwca 2016

Zapiekana kasza gryczana z warzywami i kurczakiem.

zapiekana kasza gryczana z kurczakiem
Końcówka roku szkolnego jest doprawdy wymagająca. Dużo się dzieje, wycieczki, spotkania, występy... I jak tu się wstrzelić z gotowaniem? Udało mi się jednak wygospodarować odrobinę czasu na przygotowanie zapiekanej kaszy gryczanej z warzywami i kurczakiem. Mięso zamarynowałam dzień wcześniej. Czekało w lodówce na swoją kolej. Pomysł na danie podpatrzony na jednej z wakacyjnych wypraw w polskie góry. Dodatki do kaszy mogą się zmieniać, szukajcie swoich ulubionych połączeń. A propos wakacji, życzę wszystkim, aby były wyjątkowe. Zwłaszcza tym, którzy zaczynają je już niebawem... :)


Składniki:

  • 1 szkl. kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 nieduży bakłażan
  • 1 średni batat
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g filetu z piersi kurczaka
  • marynata: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z pomarańczy, sól, pieprz, curry
  • papryka chili (dałam 1/3 papryczki)
  • sól
  • oliwa

Wykonanie:

  • Mięso pokroić w miarę równą kostkę. Wmieszać z marynatą i odstawić do lodówki.
  • Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu.
  • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili i smażyć przez chwilę.
  • Następnie dodać kurczaka i smażyć, aby mięso się zrumieniło.
  • Bakłażana umyć i pokroić w kostkę. Batata obrać i pokroić w kostkę. Warzywa dodać do kurczaka, Dusić przez chwilę, doprawić solą. Wymieszać delikatnie z ugotowaną kaszą. 
  • Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać około 20 minut w temperaturze 180°C.
  • Podawać z ulubionym sosem (u mnie czosnkowy), posypać natką pietruszki lub kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz