sobota, 11 czerwca 2016

Piwo imbirowe.

napój imbirowy z cytryną
Piwo imbirowe piwem wcale nie jest. To, co nazywane jest po angielsku ginger beer, powinno być uzyskiwane w procesie fermentacji, jednak efektem końcowym jest napój bezalkoholowy. Natomiast równie bezalkoholowe ginger ale jest po prostu gazowanym napojem na bazie imbirowego syropu. Stosując się do tego rozróżnienia, nasze piwo imbirowe, to ginger ale. Jest to jego najprostsza, niekombinowana, domowa wersja. Być może najlepsza? Oczywiście, eksperymentować ze smakami zawsze warto, ale równie ważne jest, aby wyjść od podstaw. W naszym piwie imbirowym najbardziej podoba mi się to, że kontrastują w nim dwa doznania: rzeczywisty chłód napoju i kojarzące się raczej rozgrzewająco nuty imbiru i cynamonu. Chłodzi i jednocześnie ciepło szczypie w język! Ale fajnie :)





Składniki:

  • 100 g startego świeżego imbiru
  • 100 g brązowego cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 laska cynamonu
  • 250 ml wody
  • lód
  • woda gazowana (mocno)
Wykonanie:
  • Imbir, cukier, sok cytrynowy i cynamon umieścić w słoiku i zalać wodą.
  • Dobrze wymieszać do rozpuszczenia się cukru, zakręcić słoik i umieścić w lodówce.
  • Po 4 dniach przelać przez sitko do drugiego naczynia.
  • Mieszać z gazowaną wodą z lodem w stosunku 1:4.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz