wtorek, 21 czerwca 2016

Tosty serowe.

tosty do piwa, tosty dla kibica
Podobno kiedy na kibicowskim stole znajdą się kanapki i inne małe przekąski, oznacza to, że w domu pojawiła się kobieta. Podobno kibicowi w rodzaju męskim nie trzeba nic więcej niż czipsy, a wysypanie ich z torebki, to szczyt jego kulinarnych umiejętności. Podobno najlepsze piwo na świecie... a, to nie to... Czym byłby świat bez stereotypów? Czym jest nasza codzienność, jak nie ich mozolnym odkłamywaniem? Serowe tosty są bardzo prostym daniem. Tak prostym, jak otwieranie foliowej torebki ;) Ich kolejną porcję śmiało można przygotować w przerwie meczu (i zdążyć zirytować się reklamami). Ale: po pierwsze - są własne, po drugie - pyszne, po trzecie - idealne do piwa (tego, które my lubimy najbardziej!).

Składniki:

  • kilka kromek pieczywa tostowego lub innego ulubionego
  • 100 g startego cheddara lub innego ostrego sera
  • 100 g startej mozzarelli
  • 2 - 3 łyżki majonezu
  • kilka korniszonów lub ogórków kiszonych pokrojonych w drobną kostkę
  • kilka posiekanych suszonych pomidorów
  • kilkanaście kaparów
  • papryczka chili pokrojona w drobną kostkę (opcjonalnie)
  • szczypiorek - pokrojony
  • 1/2 łyżeczki kurkumy lub słodkiej papryki
Wykonanie:

  • Wszystkie składniki oprócz pieczywa wymieszać w misce.
  • Z pieczywa zrobić tosty (niezbyt  rumiane).
  • Nałożyć masę na tosty i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zapiekać do rozpuszczenia się sera - około 3 - 4 minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz