czwartek, 23 czerwca 2016

Pieczarki faszerowane.

pieczarki z farszem ziołowym
Pamiętam jak dziadek zabrał mnie na pierwszy w życiu mecz ligowy. Bałtyk Gdynia - Zagłębie Sosnowiec. Wyniku nie pamiętam (być może był to remis), ale pamiętam, że po powrocie do domu zrobił nam panierowane pieczarki. Jakie to było dobre :) Moje pieczarki panierowane nie są, ale wersja faszerowana także wypada świetnie. Dodatkowo farsz jest w stylu włoskim, a wiadomo - w Italii futbol jest numero uno! ;) Przekąska jest naprawdę pyszna, można przyrządzić ją bardzo szybko i oczywiście niekoniecznie w celu umilania kibicowania. Sprawdzi się równie dobrze na każdym przyjęciu. Polska awans z grupy ma, w 1/8 spotkamy się ze Szwajcarią i zrobimy z nich fondue :) Albo sobie na mecz :)
PS Dzisiaj znowu kupiliśmy z Marzeną ten sam produkt i znowu byłem szybszy w jego użyciu. Teoria indukcyjna jest zbyt słaba. Musimy wymyślić jakąś inną ;)

Składniki:

  • 6 dużych pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 3 - 4 łyżki startego parmezanu (lub cheddara)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • oliwa
Wykonanie:
  • Pieczarki oczyścić i wyciąć nóżki (do wykorzystania później).
  • Grzyby wstawić na 3 - 4 minuty do mikrofalówki żeby zmiękły. Odłożyć.
  • Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie.
  • Czosnek rozetrzeć z 1/2 łyżeczki soli i dodać do cebuli.
  • Po 1 minucie dodać posiekane nóżki oraz bazylię i dusić całość do miękkości. Około 5 minut.
  • Zdjąć z ognia i dodać ser, bułkę i posiekaną pietruszkę. Dokładnie wymieszać.
  • Pieczarki nasmarować oliwą i oprószyć solą. Nałożyć farsz.
  • Wstawić na natłuszczonej blasze do piekarnika i zapiekać około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

3 komentarze:

  1. trzeba spróbować :) ostatnio w sklepie przy dużych pieczarkach córka spytała kiedy zrobimy faszerowane :) jest okazja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste i dobre :) Jedynym punktem, na który trzeba bardziej zwrócić uwagę, jest odpowiednie "zmiękczenie" pieczarek. Nie za długo w mikrofali, bo będą nie do uratowania. Już lepiej jeść twardawe - ja lubię surowe pieczarki.

      Usuń
  2. Uwielbiam pieczarki w każdym wydaniu, Twoje wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń