Gazpacho truskawkowe.
U nas nad morzem, nie wiadomo skąd, pojawiła się wieczorna burza. Po wcale nie tak gorącym dniu. Trochę to dziwne, ale lubię burze, więc niech sobie grzmi do woli ;) Jeżeli dla Waszej części świata prognozują właśnie upały, to z pewnością przychylnym okiem spojrzycie na ten przepis. Sposobów na chłodniki jest sporo. Tradycyjne hiszpańskie gazpacho jest jednym z nich i zrobiło już prawdziwą międzynarodową karierę. Ja, oczywiście, po raz kolejny podchodzę do niego w sposób niekonwencjonalny, a może nawet i ekstra ;) Trochę na zamówienie Marzeny, a trochę dlatego, że naprawdę tak mi w duszy gra (o ile takie coś istnieje). Lubię sprawdzać jak zachowają się postacie z zupełnie innych opowieści, kiedy postawię je obok siebie. Czy rozdrażnione odwrócą się do siebie plecami, czy może (lekko zdziwione) ujmą swe dłonie i uśmiechną się do siebie przyjaźnie... Może trochę mnie poniosło ;) No, w każdym razie, pomidor i truskawka otoczone gronem postaci drugoplanowych (lecz ważnych) mają się świetnie i musicie sami to sprawdzić :) Odpowiednio schłodzone gazpacho może się też przydać do lekkiego ostudzenia futbolowych emocji, które właśnie cały kraj przeżywa. Ja nie - moje serce wciąż ani razu mocniej nie zabiło i z pewnością tego nie zrobi.
Składniki :
- 1/2 kg truskawek
- 1 duży pomidor malinowy
- 1/2 długiego ogórka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru muscovado
- sól i pieprz
- kilka gałązek tymianku
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- Pomidor i ogórek obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę.
- Paprykę pokroić w kostkę.
- Czosnek rozetrzeć z łyżeczką soli. Listki tymianku otrzeć z gałązek.
- W dużej misce zmiksować (krótko) warzywa, czosnek, oliwę, ocet, cukier i tymianek razem z 3/4 truskawek.
- 1/4 truskawek pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy.
- Chłodzić w lodówce około 2 - 3 godziny.
- Przed podaniem wymieszać z ostudzonym bulionem.
- Oprószyć lekko pieprzem, skropić oliwą, udekorować plasterkami truskawek i gałązkami tymianku.
Komentarze
Prześlij komentarz