Gazpacho truskawkowe.

wytrawny chłodnik truskawkowyU nas nad morzem, nie wiadomo skąd, pojawiła się wieczorna burza. Po wcale nie tak gorącym dniu. Trochę to dziwne, ale lubię burze,  więc niech sobie grzmi do woli ;) Jeżeli dla Waszej części świata prognozują właśnie upały, to z pewnością przychylnym okiem spojrzycie na ten przepis. Sposobów na chłodniki jest sporo. Tradycyjne hiszpańskie gazpacho jest jednym z nich i zrobiło już prawdziwą międzynarodową karierę. Ja, oczywiście, po raz kolejny podchodzę do niego w sposób niekonwencjonalny, a może nawet i ekstra ;) Trochę na zamówienie Marzeny, a trochę dlatego, że naprawdę tak mi w duszy gra (o ile takie coś istnieje). Lubię sprawdzać jak zachowają się postacie z zupełnie innych opowieści, kiedy postawię je obok siebie. Czy rozdrażnione odwrócą się do siebie plecami, czy może (lekko zdziwione) ujmą swe dłonie i uśmiechną się do siebie przyjaźnie... Może trochę mnie poniosło ;) No, w każdym razie, pomidor i truskawka otoczone gronem postaci drugoplanowych (lecz ważnych) mają się świetnie i musicie sami to sprawdzić :) Odpowiednio schłodzone gazpacho może się też przydać do lekkiego ostudzenia futbolowych emocji, które właśnie cały kraj przeżywa. Ja nie - moje serce wciąż ani razu mocniej nie zabiło i z pewnością tego nie zrobi.


chłodnik truskawkowy wytrawny
Składniki :

  • 1/2 kg truskawek
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 1/2 długiego ogórka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru muscovado
  • sól i pieprz
  • kilka gałązek tymianku
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
Wykonanie:

  • Pomidor i ogórek obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę.
  • Paprykę pokroić w kostkę.
  • Czosnek rozetrzeć z łyżeczką soli. Listki tymianku otrzeć z gałązek.
  • W dużej misce zmiksować (krótko) warzywa, czosnek, oliwę, ocet, cukier i tymianek razem z 3/4 truskawek.
  • 1/4 truskawek pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy.
  • Chłodzić w lodówce około 2 - 3 godziny.
  • Przed podaniem wymieszać z ostudzonym bulionem.
  • Oprószyć lekko pieprzem, skropić oliwą, udekorować plasterkami truskawek i gałązkami tymianku.

Komentarze