czwartek, 16 czerwca 2016

Lody śmietankowe z mascarpone.

lody z mascarpone
Muszę się przyznać do dwóch rzeczy. Po pierwsze te lody są po prostu obłędne, a po drugie zrobiłam je całkiem przypadkiem. W planach miałam przygotowanie kremu do babeczek. Przy pierwszym podejściu wyszedł mi jednak zbyt rzadki. Pomyślałam wtedy, że z tej "nieudanej" porcji zrobię lody. I tak oto po raz kolejny całkiem niechcący wyszło mi coś naprawdę fajnego. Jestem pewna, że każdy z Was miał podobną sytuację :) Dziś ważny dzień dla każdego kibica. Niech kolor talerza w połączeniu z kolorem lodów będzie dobrą wróżbą dla "naszych".




Składniki :

  • 200 g słodkiej śmietanki (30%)
  • 200 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru 

Wykonanie:

  • Ubić mikserem śmietankę, pod koniec dodając cukier.
  • Do ubitej śmietany stopniowo dodawać serek mascarpone. Wymieszać.
  • Przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki. 
  • W trakcie mrożenia co 30 minut miksować lody, aby nie miały kryształków lodu i były bardziej puszyste.
  • Powinny być gotowe po 4 godzinach mrożenia.
  • Jeżeli zostaną w zamrażarce na dłużej należy wyciągnąć je 20 minut przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz