Lody śmietankowe z mascarpone.
Muszę się przyznać do dwóch rzeczy. Po pierwsze te lody są po prostu obłędne, a po drugie zrobiłam je całkiem przypadkiem. W planach miałam przygotowanie kremu do babeczek. Przy pierwszym podejściu wyszedł mi jednak zbyt rzadki. Pomyślałam wtedy, że z tej "nieudanej" porcji zrobię lody. I tak oto po raz kolejny całkiem niechcący wyszło mi coś naprawdę fajnego. Jestem pewna, że każdy z Was miał podobną sytuację :) Dziś ważny dzień dla każdego kibica. Niech kolor talerza w połączeniu z kolorem lodów będzie dobrą wróżbą dla "naszych".
Składniki :
Wykonanie:
Składniki :
- 200 g słodkiej śmietanki (30%)
- 200 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
- Ubić mikserem śmietankę, pod koniec dodając cukier.
- Do ubitej śmietany stopniowo dodawać serek mascarpone. Wymieszać.
- Przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki.
- W trakcie mrożenia co 30 minut miksować lody, aby nie miały kryształków lodu i były bardziej puszyste.
- Powinny być gotowe po 4 godzinach mrożenia.
- Jeżeli zostaną w zamrażarce na dłużej należy wyciągnąć je 20 minut przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz