sobota, 25 czerwca 2016

Panierowane pieczarki z nadzieniem serowym.

pieczarki z nadzieniem serowym
Kolejne pieczarki w tym tygodniu ;) Kolejne pyszne pieczarki! I chyba już wiem dlaczego te grzyby muszą pojawiać się przy okazji kibicowskiego hasła. Jak wspominałem, jedliśmy z dziadkiem panierowane pieczarki po moim pierwszym kibicowaniu ligowym. Jak również wspominałem, przypomniała mi się pierwsza meczowa przekąska na stadionie Lechii - była to podłużna bułka wypełniona farszem pieczarkowym! No i wszystko jasne :) No, może nie wszystko. Pozostaje do wyjaśnienia kwestia dlaczego zawsze trafiamy z Marzeną pod jedną półkę w sklepie, kierowani tam tymi samymi pomysłami? W poszukiwaniu teorii lepszej od indukcyjnej, zniosło mnie na razie na manowce pachnące 1980 odcinkiem południowoamerykańskiej telenoweli ;) A ponieważ, jak dobrze wiadomo, brazylijski serial już nie cieszy jak kiedyś - będę myślał dalej. Będziemy myśleli ;) Oczywiście potwierdzam, że nasza entuzjastka kibicowania potrafi też grać! I to jak! Spokojnie moglibyśmy przekwalifikować się z zespołu kuchennego na piłkarski i zgłosić do rozgrywek b-klasy ;););) No i przecież to właśnie na boisku wymyśliliśmy naszą kulinarną zabawę!!!
PS Dziadkowe klasyczne panierowane pieczarki postanowiłem nieco wzbogacić. Przecież ich środek aż prosi się o wypełnienie :)
PPS Sos idealnie pasujący do dania jest dziełem syna i żony :)
PPPS Rodzice upierają się, że dziadek nie potrafił nic ugotować i że mi się przyśniło ;) A jednak!
Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 2 opakowania serka topionego np. tylżyckiego - nie kremowego
  • słoiczek kaparów
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • olej do smażenia
Sos:

  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 mały ogórek
  • kilka listków szpinaku
Wykonanie:

  • Pieczarki oczyścić i usunąć z nich nóżki.
  • Wnętrza grzybów wypełnić serkiem topionym po brzegi. W serku umieścić po jednym lub kilka kaparów.
  • Obtoczyć w masie jajecznej (osolonej), a następnie w bułce tartej.
  • Smażyć do zrumienienia z dwóch stron.
  • Podawać z sosem jogurtowym przygotowanym następująco:
  • Ogórka obrać i usunąć gniazda nasienne.
  • Czosnek rozetrzeć z solą.
  • Całość zmiksować.





3 komentarze:

  1. Proste pomysły mogą wydawać się zbyt proste, ale trzeba je wypróbować, bo czasami są strzałem w 10 ;)

    OdpowiedzUsuń