wtorek, 14 czerwca 2016

Sorbet truskawkowo-bananowy.

lody truskawkowo bananowe
Do przygotowania tych lodów użyłam mrożonych truskawek i świeżego banana, dzięki czemu właściwie od razu można cieszyć się smakiem deseru. Pyszny, zdrowy i bardzo prosty w przygotowaniu. Można dodać trochę słodkiej śmietanki i nadać im kremową konsystencję. Będą wymagały wówczas mrożenia. Jeżeli, tak jak ja, robicie lody bez użycia maszynki to pamiętajcie, aby co pewien czas miksować mieszankę. Unikniemy wtedy kryształków lodu. Chodzi o to, aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza w lody w trakcie ich mrożenia. Zdjęcie robiłam, łapiąc ostatnie promienie słoneczne, na trasie między kanapą a telewizorem w trakcie pierwszego meczu reprezentacji Polski. Wyobrażacie sobie, jakie to było trudne zadanie ;) Na szczęście wygraliśmy! Huurrra!!!


Składniki:

  • 500 g mrożonych truskawek
  • 1 banan
  • substancja słodząca (miód, syrop klonowy itp., opcjonalnie)

Wykonanie:

  • Owoce zmiksować blenderem. Podawać od razu. Jeżeli wolicie lody bardziej zmrożone, wstawić do zamrażarki na 2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz