Deser z kaszy jaglanej.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka masła
- 150 ml mleczka kokosowego
- 1/2 - 1 banan
- nasiona z 1 laski wanilii
- 1 łyżka brązowego cukru
- 150 ml śmietanki 36 %
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka cukru pudru
- owoce
- Podprażyć suchą kaszę w garnku około 2 minut, dodać masło i zalać wrzątkiem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem (nie mieszając) około 15 - 20 minut.
- Ostudzoną kaszę przenieść do blendera lub użyć ręcznego. Dodać mleko kokosowe, banana, wanilię i cukier. Zmiksować na gładką masę i przełożyć do salaterek.
- Wiórki kokosowe uprażyć lekko na suchej patelni i odstawić do przestudzenia.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem i bardzo delikatnie wymieszać z wiórkami.
- Bitą śmietanę wyłożyć na pudding jaglany i udekorować ulubionymi owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz