Kokosowe trufle.
Pamiętam, że gdy byłam dzieckiem wszelkie przejawy aktywności fizycznej, typu bieganie, uznawane były raczej za jakiś objaw szaleństwa ;) Teraz na szczęście jest inaczej. Gdzie się nie obejrzeć, tam zwolennicy joggingu, nordic walkingu czy jazdy na rowerze. Wczoraj w pobliskim lesie organizowany był marsz nordic walking. Postanowiłam wziąć w nim udział razem z moją czteroletnią córką. I było cudownie! Wprawdzie życiowego czasu nie osiągnęłam, ale spacer z dzieckiem po lesie i rozmowy na różne ważne tematy rekompensuje wszystko :) A na dodatek moja kochana córcia odebrała tyle gratulacji i nagród jako najmłodszy uczestnik, że nawet komary przestały być straszne ;) Tak poważny ubytek kaloryczny mogłyśmy uzupełnić tylko w jeden sposób. Pysznym deserem! Przygotowałam trufle kokosowe z białej czekolady i dużej ilości wiórków kokosowych. Bardzo smaczna, mała przekąska. W wersji dla dorosłych można dodać trochę alkoholu. To już nasze ostatnie danie kokosowe. Czekam na następne hasło, a będzie fajne!
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- tabliczka białej czekolady
- 3 łyżki śmietany kremówki (30%)
- 2 łyżki masła
- 2/3 szkl. wiórków kokosowych
- kilka łyżek wiórków kokosowych do obtoczenia trufli
Wykonanie:
- W małym garnku podgrzać śmietankę (nie gotować), dodać połamaną czekoladę, masło i mieszając rozpuścić wszystkie składniki.
- Następnie dodać wiórki kokosowe, wymieszać, wystudzić i wstawić do lodówki, aby masa stężała (ok. godziny).
- Formować kulki, obtoczyć każdą w wiórkach kokosowych i umieścić w papilotkach papierowych.
Tak pięknie wygląda, że od razu biorę się do roboty! :)
OdpowiedzUsuńPrawie jak rafaello :)
OdpowiedzUsuń